Beden Kitle İndeksi 25 – 29,9 kg/m² Arasında Olanlar Fazla Kilolu

Beden kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde ediliyor.

Obeziteyi belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırılması kullanılmakta ve genellikle Beden Kitle İndeksi (BMI – Body Mass Index) ile ölçülmektedir. Beden kitle indeksi,kilogram olarak ağırlığın,metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde ediliyor. Morbid obezite,BKİ’nin 40 kg/m2’den fazla olması durumudur.

Beden kitle indeksine göre sınıflama:
Değer Aralığı;

  • 18,5 kg/m²’nin altında olanlar Zayıf
  • 18.5 –24,9 kg/m²arasında olanlar Normal kilolu
  • 25 –29,9 kg/m²arasında olanlar Fazla kilolu
  • 30 –39,9 kg/m²arasında olanlar Obez (şişman)
  • 40 kg/m²’nin üzerinde olanlarİleri derecede obez (morbid obez)

Beden kitle indeksinin yanı sıra bel çevresi ölçümü de,obezite tehlikesinin düzeyini belirlemede kullanılıyor. Ayrıca yağ dokusunun artık basit bir depolama şekli olmadığı,aynı zamanda tüm sistemleri etkileyen hormonal ve kimyasal maddeler salgıladığı da biliniyor. Bu salgılar,obezitenin daha da ağırlaşması yönünde etki gösteriyor ve iştahı arttırırken doyma sınırını da ileri itiyor. Yağ dokusunun vücudun neresinde toplandığı da oldukça önemlidir. Göbek çevresinde biriken yağ,basenlerde ve kalçalarda birikenden daha tehlikeli olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle,elma tipi şişman hastaların armut tipi şişman hastalara oranla özellikle kalp hastalıklarına yakalanma riski daha fazla.

Kısaca,erkeklerde bel çevresi 94 cm’yi geçerse artmış risk,
102 cm’yi geçerse yüksek riskten;
Kadınlarda ise bel çevresi 80 cm’i geçerse artmış risk,
88 cm’i geçerse yüksek riskten söz edilmektedir.

İlk etapta yapılan bu ölçümlerin dışında,metabolizma hızı ölçümü ve detaylı vücut analizleriyle de kişinin obezite sorunu hakkında daha ayrıntılı bilgi elde edilebilmektedir.

Acıbadem Obezite Merkezi

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Genlerin Hastalıklarla İlişkisi Nedir?

Hastalıkların hemen hepsinin kökeninde genlerle ilgili bir problem yatar. Genler, kodladıkları proteinler aracılığıyla yiyecekleri ne kadar verimli sindirebildiğimizi belirler.
Total
0
Share