Duruş Bozukluğunu Gidermek İçin Öneriler

Duruş (postür) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir.

1.İDEAL VÜCUT YAPISINI SAĞLAYIN

"Ağaç yaşken eğilir"sözünü unutmamak gerekiyor. Bu nedenle,duruş bozukluğunun önüne geçilmesi için çocukluk çağında edinilecek alışkanlıklar önemli rol oynuyor. Küçük yaşlardan itibaren,çocuklara ideal duruşun öğretilmesi gerekiyor. Yaşına uygun spor yapması sağlanarak,kas ve eklem yapısı güçlendirilmeli. Sırt,bel ve boyun kaslarını güçlendiren sporlar,duruş bozukluğunu önlüyor. Yüzme ise omurga dostu sporlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

2. ÇOCUKLARA AĞIR ÇANTA TAŞITMAYIN

Özellikle gelişme çağındaki çocukların her gün,taşıyamayacakları kadar ağır çantalarla okula gidip gelmesi duruş bozukluğuna yol açıyor. Bu nedenle çekilebilen,tekerlekli çantalar kullanılması öneriliyor. Çünkü bir çocuğun taşıyabileceği yük en fazla,kilosunun yüzde 1015’i olabiliyor.

3. ÇALIŞMA ORTAMINIZI YENİDEN DÜZENLEYİN

Bütün gün masa başında çalışan kişilerin ofis ortamlarını kendilerine göre düzenlemesi öneriliyor. Bilgisayar ekranı ile başlarını aynı seviyede tutmaları gereken bu kişilerin,yükün her iki kalçaya da eşit dağıldığı,bel ve sırtın dik olduğu ideal oturma şeklini benimsemeleri gerekiyor. Ayrıca her iki ayağın da yere temas ederek,çalışma sırasında masaya yakın oturmanın sağlanması da duruş bozukluğunun ortaya çıkışını engelliyor.

Oturulan koltuğun kolçaklı,sırt kısmının da omurga eğriliklerine uygun kaviste olması gerekiyor. Saat başı ayağa kalkarak hareket etmek de duruş bozukluğunu önleyebiliyor.

Prof. Dr. Erhan Serin

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share