Genital Siğillerin Cinsel İlişki Sonrası Bulaşma Oranı %75!

Genital siğiller, HPV virüsü ile enfeksiyona bağlı olarak vulva, vajina ve rahim ağzında ortaya çıkan yumuşak et benine benzer lezyonlardır.

Kondilom (Genital Siğiller)
Genital siğiller (condyloma accuminatum),HPV (human papilloma virus) virüsü ile enfeksiyona bağlı olarak vulva,vajina ve servikste (rahim ağzı) ortaya çıkan eksofitik (cildi aşacak şekilde dışarıya doğru büyüyen),yumuşak et benine benzer lezyonlardır. %90’ı HPV 6 ve 11 no’lu tiplerle enfeksiyona bağlıdır.

En sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Yaşa göre değişmekle birlikte en fazla görüldüğü,tavan yaptığı yaş gurubu 20-25 yaşlar arasındadır:Bu dönemde sıklık her 100 kişide 1’e kadar çıkabilmektedir.

Şikayetler:

  • Alt genital bölgede tek tük milimetrik lezyonlardan tüm genital bölge ve anüsün etrafını da kaplayacak şekilde geniş lezyonlara kadar çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Genellikle şikayet yoktur ancak travma olduğunda veya üstüne enfeksiyon bindiğinde kaşıntı,kanama veya ağrı şikayeti yapabilirler.
  • Bazı lezyonlar kendiliğinden gerileyebilir.
  • Hamilelikte lezyonlar bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı daha fazla belirgin hale gelebilir.

Bulaşıcılık:
Bulaşıcılık çok yüksektir,enfekte bir kişi ile cinsel ilişki sonrasında yaklaşık %75 oranında 1-2 ay içerisinde lezyonlar ortaya çıkabilir.

Tanı:
Tanı genellikle klinik muayene ile konur.
Kolposkopik muayene (rahim ağzının 30 kata kadar büyütülüp incelenmesine yarayan mikroskop benzeri enstrüman ile muayene) servikal (rahim ağzı) veya vajinal lezyonların tanınmasında yardımcı olabilir;biyopsi sonucunda HPV’ye bağlı değişiklikler tanınabilir.
Bu hastalar diğer HPV tipleri ile de enfekte olabileceğinden Pap smear alınması da önemlidir.

Korunma:
Korunmanın en etkin yolu cinsel ilişkiden kaçınmaktır. Cinsel ilişki oluyorsa kondom (prezervatif) kullanımı enfeksiyon oranını %40-60 oranınında azaltabilir. Günümüzde en etkili silah ise dörtlü rahim ağzı kanseri aşısıdır (Dörtlü HPV aşısı:Gardasil).

Tedavi:
Çeşitli seçenekler mevcuttur. Çeşitli ilaçlarla lezyonlar yok edilebilir veya cerrahi olarak çıkartılabilir. Tedavinin başarı şansı yüksektir ancak tekrarlar görülebilir. Tekrarlar daha hafif lezyonlar şeklinde olur ve tedavileri daha kolaydır.

  • Imiquimod %5’lik krem (Aldara krem)
  • TCA (triklor asetik asid)
  • Podofilin (gebelerde kullanılmaz)
  • Kryoterapi (dondurma işlemi)
  • Elektro-Koterizasyon (yakma işlemi)
  • Cerrahi eksizyon

Prof. Dr. Serkan Erkanlı

Total
0
Shares
Related Posts

Kurban Bayramı ve Sağlıklı Beslenme

Kurban bayramında yoğun bir şekilde tüketilen et iyi bir protein kaynağıdır. Etin içerisinde bulunan protein vücudun büyüme gelişmesi ve bağışıklık sistemini...
Total
0
Share