Helikobakter Pilori Mikrobu

PEPTİK ÜLSER ve GASTRİT KANSERİ nin başlıca sorumlusu

1990’lı yıllara kadar pek bilinmeyen helikobakter pilori mikrobu günümüzde mide ve oniki parmak barsağı ülserleri ile kronik gastritin en önemli etkeni olarak olarak kabul ediliyor . Ayrıca kısa adıyla Hp’nin mide kanserinin gelişiminde çok önemli bir rolü olduğu günümüzde de biliniyor.

Helikobakter Pilori
Helikobakter pilori,onikiparmak bağırsağı ülserlerinin yüzde 90’ında,mide ülserlerinin yüzde 70’inde belirleniyor. Bu nedenle,günümüzde helicobakter pilorinin yok edilmesi ülser tedavisinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Midede veya onikiparmak bağırsağında peptik ülseri bulunanlarda aynı zamanda helikobakter pilori enfeksiyonu da belirlenmişse,bakterinin yok edilmesi amacıyla antibiyotik tedavisinden yararlanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından helikobakter pilorinin kanserojen bir bakteri olduğu kabul edildiğini belirtildi. Yapılan araştırmalarda helikobakter piloriye maruz kalan hastaların mide kanserine yakalanma olasılıkları diğerlerine kıyasla yaklaşık 4 katı fazla. Bu çalışmalar helikobakter pilorinin gastrit kanseri üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor.

Helikobakter pilori tanısı

Helikobakter piloriyi tespit edecek birçok test var. Bakterinin antikorlarının varlığını kanıtlamak için kan testleri yapmak bu testlerden en çok kullanılmış olanı. Ayrıca mideden alınan doku parçası ile hızlı üreaz testi ya da patolojik inceleme yapmak kültürde bakteriyi üreterek helikobacter pilori’yi tespit etmek mümkün. Bu sonuncu test araştırma amaçlı kullanılıyor.Günümüzde tedavi sonrası takipte ya da tarama testi olarak en sıklıkla kullanılan testler ise üre-nefes testi ile dışkıda helikobakter antijen testidir.

Prof. Dr. Nurdan Tözün

Total
0
Shares
Related Posts

Mineraller

Bakır, Çinko, Demir, İyot, Kalsiyum, Krom, Magnezyum, Selenyum, Sodyum ve potasyum
Total
0
Share