Kalp Damar Hastalıklarının Tanısında Devrim!

Türkiye’de her yıl 300 bine yakın kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor ve her üç kişiden biri kalp damar hastalıklarına yakalanma riski taşıyor.

Türkiye’de her yıl 300 bine yakın kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor ve her üç kişiden biri kalp damar hastalıklarına yakalanma riski taşıyor. Bu noktada hızlı ve doğru tanı,hastalıkların tedavisinde büyük önem taşıyor. Son yıllarda görüntüleme tekniklerinde gerçekleştirilen yenilikler,kalbe dayalı ölümleri engellemede büyük yol kat edilmesini sağlıyor.

Yıllardan beri kullanılan eforlu EKG,talyum testi,stres ekokardiyografi gibi testlere,son yıllarda “Bilgisayarlı – Tomografik – Anjiyografi”yöntemi de katıldı. Tomografik anjiyografi teknikleri,çok kesitli görüntüleme yeteneği sayesinde yeni bir boyut kazandı. Bu teknik gittikçe geliştirildi ve 8 kesitliyle başlayarak,son iki yıl içerisinde 64 kesitli görüntüleme olanağına ulaştı. Nihayet durmak bilmeyen teknolojik gelişmeler sayesinde bilgisayarlı tomografik cihazları,içerisinde bulunduğumuz 2006 yılında,2×64 kesitli olmak üzere “Çift Kaynaklı BT”cihazıyla doruk noktaya ulaştı.

2X64 KESİT BT NEDİR?

  • “Kalp görüntüleme”yöntemlerini geliştiren,günümüzün en gelişmiş bilgisayarlı tomografi cihazıdır.
  • 2×64 Kesit görüntüleme üstünlüğüyle saniyeler içinde tanı olanağı sağlar.
  • Anjiyografide,kansız ve ağrısız gerçekleştirilebildiğinden,devrim niteliğinde bir yöntemdir.
  • Yüksek hasta konforuyla kalp için en kolay tarama yöntemidir.
  • Yalnızca koldan yapılan bir iğne ile 6 saniyede kalp anjiyosu gerçekleştirilebilir.
  • Her türlü kalp ritminde net görüntüleme olanağı sağlar.
  • Ayrıca,onkolojik hastalıkların tedavi sürecinde ve acil servislerde en önemli gereksinim olan hızlı tanı koyma işlemlerinde de etkili bir cihazdır.

“Dual-Source CT” anjiyografi tekniği,kalp damarlarının görüntülenmesi konusunda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu sayede hastaların risk analizini daha üst bir noktaya taşımak,tanı ve tedaviyi yönlendirmek mümkün olabilecektir. Özellikle düşük ve orta riskli olgularda girişimsel klasik anjiografiye gereksinim konusunda daha kesin bilgi verecektir. Orta ve yüksek riskli olgularda,üst düzey bir koroner damar tarama cihazı olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Erken tanı ve tedavi olanağını artıracaktır. Klasik Eforlu EKG ve diğer stres testlerinin sahip olduğu yetersizlikler,2×64 BT anjiografi cihazının koroner görüntülemesi sayesinde ortadan kalkmaktadır. Kalp damar hastalığı riski olanlarda 2×64 BT anjiografi cihazının kullanımı,klasik anjiografiye olan gereksinimi azaltmıştır.

Yeni sistemle ritim bozukluğu (aritmi) olan hastalarda da tatmin edici sonuçlar alınabiliyor. Kalbin kasılması ve gevşemesi sırasında eşdeğer kalitede görüntü oluşturulabiliyor. Çok kesitli BT sistemleri karşılaştırıldığında bu çok önemli bir avantajdır. Bu sayede her koroner anjiyografi hastasına kardiyak değerlendirme yapılabiliyor. Ayrıca üst düzey donanım ve yazılım desteğine sahip olan bu cihaz sayesinde tetkik sonuçları daha kısa sürede,daha doğru ve güvenli bir şekilde sunulabiliyor. “

Nasıl uygulanıyor?

İşlem sırasında kol toplardamarına opak bir madde veriliyor ve bu ilaç kalbe ulaştığında birkaç saniyelik görüntü alınıyor. Birkaç saniye içerisinde,koroner damarların detaylı görüntülenmesi,damar tıkanıklığı veya aterosklerotik plakların ve derecelerinin belirlenmesi,koroner fonksiyonel anatominin belirlenmesi,hastada şikayet oluşturmayan koroner damar patolojilerinin belirlenmesi,koroner kalsiyum skorlanması,by-pass damarlarının görüntülenmesi,doğumsal kalp damar anormalliklerinin belirlenmesi,kalp kasının fonksiyonları ve kalp kapak fonksiyonlarının incelenmesi gerçekleşiyor.

Prof. Dr. Sinan Dağdelen

Total
0
Shares
Related Posts

Kalp Genişler Mi (Dilate Kardiyomiyopati)?

Kalp boşluklarında öncelikle kalbin sol tarafının,bazen de sağ tarafının eşlik ettiği belirgin genişleme ve kalbin kasılma fonksiyonunun azalması durumuna deniyor. Toplumdaki görülme sıklığı yaklaşık 100 binde 30 kişidir.

Kardiyomiyopatiler (Kalp Kası Hastalıkları)

Tedavisi kalp nakline uzanan kalp kası hastalıkları kardiyomiyopatiler, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 1995 yılındaki tanımlamasına göre kalp fonksiyonlarının bozulmasına yol açan kalp kası hastalıklarıdır. Kardiyomiyopatiler 4 alt gruba ayrılıyor.
Total
0
Share