Löseminin Erkek Çocuklarda Tekrarlama Oranı Daha Yüksek

Lösemi nedir?Belirtileri nedir, tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda en sık görülen kanser türlerinin ilk sırasında gelen lösemi ile merak ettiğiniz herşey…

Lösemi Nedir?

Çocukluk çağında görülen tüm kanser türlerinin dörtte birini oluşturan löseminin akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut myeloid lösemi (AML) olarak iki türü bulunuyor. ALL’nin görülme sıklığı,özellikle 1-4 yaş arasında artıyor. AML ise tüm lösemilerin yüzde 15’ini oluşturuyor. Az görülmesine karşın tedavisi daha zor gerçekleşiyor.

Belirtileri

Halsizlik,nedeni bilinmeyen ateş,kilo kaybı ile karın ve kemik ağrısı gibi şikayetler,löseminin belirtileri sayılıyor. Hastalığın en kötü yanı,sinsi başlaması. Şikayetler ortaya çıktığında herhangi bir kan testi ve hemogragm yaplırılmazsa,basit bir enfeksiyon olarak değerlendirildiği takdirde,tedavide geç kalınıyor. Bu gibi durumlarda periferik yayma ve kemik iliği aspirasyonu yapılarak,örneklerin mikroskop altında incelenmesi ve bazı analizler yapılması gerekiyor. Demir eksikliği anemisi olduğu zannedilirken lösemi tanısı alan çocukların sayısı,her geçen gün anıyor.

Tedavisi

Hiçbir hasta,aynı şekilde tedavi edilmiyor. Çünkü tedavi protokolü tamamen hastalığın seyrine ve kişinin tedaviye verdiği cevaba göre şekilleniyor. ALL,sadece kemoterapi ile yüzde 90 oranında tedavi edilebilen bir hastalıkken,AML’de bu oran yüzde 50’lere düşüyor. Kök hücre nakli devreye girdiği zaman başarı oranı yüzde 90’a çıkıyor. Tedavi süresi kız çocuklarında ortalama iki yıl sürerken,erkek çocuklarda üç yılı buluyor. Görülme sıklığı ve hastalığın tekrarlama oranı erkeklerde daha yüksek olduğu için,onlara uygulanan tedavi biraz daha uzun sürüyor.

Prof. Dr. Bülent Antmen

Total
0
Shares
Related Posts

Kış Mevsimi Metabolizmanın Düşmanı

Kış mevsimi metabolizma için dezavantaj oluşturuyor. Çünkü karanlıkta uyku hormonu salgılanıyor ve bu hormon kışın daha çok salgılanıyor bu da metabolizmayı bir miktar yavaşlatan bir etkendir.
Total
0
Share