Soğuk Havalar Kalp Krizini Tetikliyor

Soğuk havalar gribal ve bakteriyel enfeksiyonların artmasına neden olurken, uzmanlar, hava sıcaklığının düşmesinin kalp krizi riskini arttırdığını bildirdi.

Soğuk havalarda daha sık görülen nezle,grip,zatürre gibi hastalıklar,kalp hastalarında daha ağır seyrediyor. Soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalp daha ağır yük altına giriyor.

Soğuk hava kalp damarlarında spazma (büzüşme) neden olabilir,bunun sonucunda kriz geçirme riski artar,bilimsel çalışmalarda hava ısısındaki her 1 derecelik düşüşün toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında arttırdığı saptanmıştır.

HAVA KİRLİLİĞİ DE ETKİLİ

Kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri ve soğuktan korunmaları gerekir. Soğuk havaya karşı özellikle tok karınla yürümeyin. Çünkü kalp damar hastalarında ‘angina pektoris’ dediğimiz göğüs ağrılarına hatta kalp krizine yol açabilir.

Kışın ısınma amacıyla kullanılan yakıt dumanı,özellikle büyük şehirlerde hava kirliliğine ve azalmış oksijen oranına neden olur,bu durum kalp ve akciğer hastalarını olumsuz etkiler.

Bu nedenle ağır kalp hastalarının havanın kirli olduğu günlerde sokağa çıkmamaları uygun olur.

Literatürde kar temizliği yaparken ani ölüm ile sonuçlanan birçok olay bildirilmiştir. Bu nedenle özellikle kalp damar hastalarının kar küreme veya benzeri,ağır efor gerektiren işlerden de uzak durmasını öneriyorum.

Prof. Dr. Mustafa kemal Batur

Total
0
Shares
Related Posts

Kızlarda Kekemelik Sorunu Daha Az

Kekemelik sorununu, Türkiye'de binlerce kişi yaşıyor. Kekeme olan çocuğunuzun tedavisine 3 yaşında başlayın. 7 yaşından sonra kalıcı oluyor.

Böbrek Hakkında Doğru Zannedilenler

Böbreklerimiz karın bölgesinde arka duvara yakın, iki tabaka yağ yastığı içinde korunuyor. Günlük yaşamımızda böbreklerimizle ilgili birçok yanlış bilgiye sahip oluyoruz ve bu yanlış bilgiler adeta değişmez doğrular gibi zihnimize yerleşiyor.
Total
0
Share