35 Yaş ve Üstü Kadınlarda Düşük Riski Artıyor

Düşük riski artışı bir düşükten sonra % 15, iki düşükten sonra %24, üç düşükten sonra %43 ve dört düşükten sonra %54′ e kadar çıkmaktadır
Tekrarlayan gebelik kayıplarında risk faktörleri ve nedenleri:
Düşük nedeni araştınlmasına rağmen % 50 vakada belirlenemeyebilir.

Düşük riski artışı bir düşükten sonra % 15,iki düşükten sonra %24,üç düşükten sonra %43 ve dört düşükten sonra %54′ e kadar çıkmaktadır.

a) Anne yaşı: Geniş bir Avrupa çalışmasına göre çiftlerde kadınların 35 yaş ve üstü,erkeklerin ise 40 yaş ve üstü olduklarında düşük riski daha da artıyor. Burada en önemli risk genetik bozukluklar olarak karşımıza çıkıyor.

b) Genetik faktörler:Tekrarlayan gebelik kayıplarını oluşturan nedenlerin içinde en sık rastlanan faktörlerdir. Yaklaşık olarak ve en az % 50 oranında görülmektedir.

c) Anatomik bozukluk faktörleri
-Doğumsal uterus (rahim) anormallikleri:
Tekrarlayan gebelik kaybı olan gebelerin üç boyutlu ultrason ile değerlendirmelerinde % 23.8’inde doğumsal uterus anormallikleri belirlenmiştir. Klinikte en sık karşımıza çıkabilen uterus anormalliği ise uterus septum (rahim içi perde)larıdır.

-Servikal (Rahim ağzı) yetmezlik: Serviksin yapısal ya da işlevsel bozukluğu nedeniyle serviks sessiz olarak açılır ve gebelik düşükle sonuçlanır. Genellikle ilk 3 aylık gebelik döneminden sonra karşımıza çıkabilir.

-Myomlar: Her myom düşük yapmaz. Düşük oluşumunda myomun yeri ve boyutu çok önemlidir.

-Uterus (Rahim) içi yapışıklıklar:Genellikle zorlamalı küretajlar sırasında oluşan rahim içi hasarlar nedeniyle oluşurlar. Tekrârlayıcı düşük nedeni olabilirler.

Doç. Dr. Birol Vural

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share