Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığımız

Her hamilelikte diş kaybetmek normaldir; çünkü bebekler annelerin dişlerinden mineralleri alırlar inanışı kesinlikle çok yanlıştır.

Hamilelik öncesinde

Hamilelik planlandığında Kadın Doğum Uzmanı’nızın takibi altında gerekli testler,diyetler ve ilaç kullanımı ile vücudunuzu hamileliğe hazırlamanız en doğru yöntemdir. Böylece karşılaşabileceğiniz problemleri en aza indirmiş olursunuz. Aynı özeni ve yöntemi ağız ve diş sağlığınız için uygulamak için de mutlaka dişhekiminize danışmalısınız.

Diş hekiminiz detaylı muayene ve radyolojik tetkikler sonrasında ihtiyacınız olabilecek tedavileri ve koruyucu-önleyici uygulamaları size önerecektir. Dişeti sağlığınızın ideal hale getirilmesi,problemli eski dolgularınızın değiştirilmesi,çürük dişleriniz varsa tedavileri,gömük diş çekimleri gibi gereken tüm tedaviler yapılıp sağlıklı bir ağızla hamileliğe hazır olmak çok önemlidir. Dişhekiminiz uygun görürse fissur sealant uygulamaları (dişlerin çiğneme yüzeylerindeki çukurcukların kapatılıp bakteri tutuculuğunu minimuma indirerek çürük oluşma ihtimalinin azaltılması) veya lokal flor uygulamaları gibi koruyucu-önleyici yöntemleri tercih edebilir.

Hamilelik döneminde

Hamilelik döneminde vücuttaki hormonlarda görülen değişiklikler dişetlerindeki kılcal damar sayısını etkileyip ödem,iltihap oluşma riskini arttırır ve ağız içi rahatsızlıkların oluşması için daha uygun bir ortam yaratır.

2000’li yılların başlarından beri yapılan araştırmalar hamilelik dönemi ve öncesinde anne adaylarında oluşabilecek diş ve dişeti ile ilgili herhangi bir sorunun,düşük,erken doğum ve düşük kilolu bebek doğum riskini 7 katına çıkardığını belirtmektedir.

Hamilelikle beraber sık sık ve az miktarda beslenme olur. Ağız bakımı da bu yeme sıklığını takip etmelidir. Hamileliğin ilk üç ayında sıkça görülen sabah bulantıları diş fırçalamayı,bazen beslenmeyi dahi zorlaştırabilir. Eğer bu bulantılar istifra ile beraber görülürse,ağız bakımı daha da önem kazanmaktadır. İstifrayı takiben hemen diş fırçalanmamalı,ağız bol suyla çalkalanmalıdır. Aksi takdirde mide asiti ile birleşen diş fırçalama işlemi,dişlerin yapısında aşınmalara yol açmaktadır. Ancak çalkalamayı takiben 1 saat sonra dişler fırçalanmalıdır.

Bu dönemde ilaç kullanımı tamamen doktor kontrolü altında olmalıdır. Farklı ilaç guruplarının bebeğe verebileceği pek çok zararın yanı sıra,oluşmakta olan diş germleri açısından da önemlidir. Örneğin tetrasiklin türevi antibiyotik kullanımı bebeklerin dişlerinde kahverengi tonlarında renkleşmelere yol açar.

Her hamilelikte diş kaybetmek normaldir;çünkü bebekler annelerin dişlerinden mineralleri alırlar inanışı kesinlikle çok yanlıştır. Annede yetersiz kalsiyum alımı veya yeme bozukluğu var ise bebekler bu eksiği annenin kemiklerinden aldıkları kalsiyum ile gidermeye çalışırlar. Biliyoruz ki dişlerden kalsiyum çözülmesi gibi bir durum kesinlikle doğru değildir. Anne adaylarında görülen diş kayıpları tamamen annenin ağız bakımındaki ihmallerinden kaynaklanmaktadır.

Hamilelik ve diş çürümeleri arasında direkt bir bağlantı olmasa da belirttiğimiz etkenlerin biraraya gelişi ile bozulan ağız hijyeninde çürük oluşma ve çürüğün ilerleme hızının da arttığını biliyoruz.

Hamilelik döneminde sanıldığı gibi dişhekimine gitmek ve gerekli tedavileri yaptırmak sakıncalı değildir. Hamileliğin başlangıcıyla beraber,diş hekimine başvurmalı ve son 6 ayda yapılmamış ise diş taşı temizliği uygulanmalıdır. Diş taşı temizliği tüm hamilelik boyunca yapılabilen,son derece faydalı ve hastayı rahat ettirici bir işlemdir. Mümkünse hamilelik öncesi,3’üncü ayda,6’ncı ayda veya hemen doğum öncesinde yapılmalıdır ki anne adayları bebekleriyle meşgul oldukları ilk günlerini ağız sağlığı açısından da rahat ve huzurlu geçirsinler.

Hamilelik süresince müdahale açısından en rahat dönem 3 ile 6 ay arasındaki 2’nci periyottur. Eğer anne adayının ağzında hamilelik döneminde sorun çıkarabilecek bir çürük,iltihaplı dişetleri,gömük 20 yaş dişleri varsa jinekologu ile gerekli konsültasyonların yapılıp,en kısa sürede müdahalenin gerçekleşmesi çok önemlidir. Anlatılan sorunların hepsi,hem anne adayının şiddetli ağrı çekmesine hem de enfeksiyon oluşmasına yol açabilir. Hamileler için hazırlanmış özel anestezik solüsyonlarla anestezi uygulanıp ağrı engellenerek müdahale edilebilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Tüp Bebekte Embrio Seçimi

Tüp bebek tedavisinde çok sayıda embrio arasından en doğru seçimin yapılması ve en kaliteli embrionun anneye transferi çok önemli
Total
0
Share