Hasta/Yaralıya Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Bir insan yemek yemeden haftalarca, su içmeden günlerce yaşayabilir. Ancak nefes almadığı takdirde dakikalar içerisinde yaşamını yitirir.

Bir insan yemek yemeden haftalarca,su içmeden günlerce yaşayabilir. Ancak nefes almadığı takdirde dakikalar içerisinde yaşamını yitirir. Bu nedenle acil durumdaki kişinin öncelikle nefes alıp almadığına bakmak gerekmektedir.
Acil durumda kişiyi önce:“Yaşıyor mu?”diye,sonra da:“Nesi var?”diye,yani iki kere kontrol ederiz:

1. Değerlendirme:

  • Bilinç kontrolü: Bilinci açık kişi yaşıyor demektir. Bu nedenle öncelikle bu kontrolü yaparız. Hareketsiz yatıyorsa,omzundan tutup sarsarak ve yüzüne doğru:“İyi misin?”diye seslenerek kişinin bilincini kontrol ederiz.
  • Hava yolu kontrolü: Kişi canlılık belirtisi göstermiyorsa,sert zemin üzerinde sırt üstü yatar duruma getiririz. Kafasını geri itip,çenesini yukarı kaldırarak hava yolunu açarız.
  • Solunum kontrolü: Başımızı kişinin yüzüne yaklaştırıp,bak-dinle-hisset yöntemiyle nefes alıp almadığını kontrol ederiz. Bu işlem için 10 saniyeden fazla zaman harcamayız. Normal solunum yoksa hemen temel yaşam desteğine başlarız.

Normal solunum varsa 2. değerlendirmeye başlarız:

2. Değerlendirme:
Yapılacak yardımları ve sırasını belirlemek için kişiyi baştan aşağı inceleriz. Bilinci açıksa konuşarak,bilinci kapalıysa çevredekilere sorarak alacağımız bilgi bize yol gösterecektir.

Oksijen İlk yardım Eğitim Merkezi desteği ile hazırlanmıştır

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Bel Kayması Tedavisinde 3 Yöntem

Hareketsiz bir yaşam, ani hareketler, ısınmadan yapılan sporlar, ağır ve dengesiz yük taşımak bu hastalığı tetiklediği için tedbirlerimizi ona göre almalıyız.
Total
0
Share