Astigmatizm sözü yunancadan stigma (nokta) sözcüğünden gelmektedir. Bir odak noktasının olmadığını anlatmak için kullanılmıştır. Gelen görüntü bir noktada toplanmak yerine bir çizgi şeklinde oluşur ve bir odak yerine iki ayrı noktada odaklanmıştır.
Astigmatizmi olan hastalar herşeyi bulanık görürler. Uyum güçlerini kullanarak görüntüyü netleştirmeye çalışırken gözlerde yanma,ağrı,yorgunluk ve başağrısı şikayetleri oluştururlar.
Astigmatizmde silindir merceklerle düzeltme yapılır. Silindir mercekler ile iki ayrı odak noktası tek bir nokta haline getirilir ve sarı noktada tek bir görüntü olarak oluşması sağlanır.
Çocuklarda bu düzeltme erken yapılmalıdır çünkü düzeltilmeyen görüntü ilerde kalıcı ve düzeltilemeyen az görmeye sebep olabilir.
Lazer tedavisi ile gözün yüzeyinde oluşturulmak istenen şekil bu merceklerin mikroskopik bir modelidir. Lazer gözün en dış tabakası olan korneanın yüzeyine milimetrenin 1/20 si kalınlığında bir alana bu merceklerin modelini yapar. Bir şekilde gözlük veya kontakt lens modeli gözün dış yüzeyine taşınmış olur. Merceklerle aynı kırıcılık özelliklerini taşımaya başlayan kornea dış yüzeyi artık hastanın yeni ve kalıcı merceği haline gelmiş olur.
Doç. Dr. Bozkurt Şener