Doğumdan 24 Saat Sonra Sünnet, Enfeksiyondan Koruyor

Doğumdan 24 saat sonra yapılan yenidoğan sünneti, bebekleri enfeksiyondan korumada 10 kat avantaj sağlıyor.

Erkek bebeklerde oluşan pipi kanalı darlığı ve enfeksiyon riskine karşı yapılması önerilen “yenidoğan sünnet”,bebeğin doğumunun ardından 24 saat beklenip gerçekleştiriliyor. Yenidoğan sünneti erkek bebekleri enfeksiyondan korumada 10 kat avantaj sağlar.Sünnet lokal anestezi ile ve dikişsiz olarak gerçekleştirilir.

Yenidoğan sünneti

Son yıllarda bilinçli anne babalar yaptırmayı tercih ediyor.Yurtdışında ise farklı bir dine mensup olmalarına karşın bebeklerini enfeksiyondan korumak isteyen anne babalar da bu sünneti yaptırıyor. Ancak yeni doğmuş bebeklerde örneğin cinsel organda şekil anomalisi varsa,idrar deliği altta ya da üstteyse,6-7 ay sonra genel anestezi ile ameliyat şeklinde sünneti yapmak gerekiyor.

Erkek bebeklerde ilk bir yıl içinde sünnet derisinde daralma ve idrar yolu enfeksiyonu oluşuyor,yenidoğan sünnetinin avantajları şöyle sıralanır:

  • Lokal anestezi sayesinde bebekler genel anestezinin olumsuzluklarından uzak kalıyor.
  • Yara iyileşmesi daha kolay oluyor.
  • Enfeksiyondan korunuyorlar.
  • Evde bakım kolaylığı oluyor.
  • Sünet olduktan sonra bebek aynı şekilde giydirilebiliyor.
  • Pansumana ihtiyaç olmuyor.
  • Bebeğin ağrısının olma ihtimaline karşın annenin emzirmesi ağrının dinmesini sağlıyor.
  • Bebeğin yarası en az 24-48 saatte iyileşiyor.
  • Evde bebeği sabah ve akşam kullanılması amacıyla bir krem veriliyor.
  • Yenidoğan bebekler sünnet olduktan 48 saat sonra banyo yapabiliyor.

NEDEN 24 SAAT BEKLENİYOR?

Yenidoğan sünneti yapabilmek için doğumdan sonraki 24 saatlik süreyi geçirmek gerekiyor. Bu sürede bebeğin hayatla bağdaşması izleniyor,kalp ve akciğerinde sorun olup olmadığına bakılıyor.Bebekler doğduğunda K vitamini iğnesi yapılır,bunun sebebi;karaciğerin bazı maddeleri yeterince üretememesi,barsaktaki bakterilerin yapılamaması ve de kanamayı önlemesi nedeniyle K vitaminin olumlu etkileri görülür.K vitamininin etkisi de 24 saatte görülebiliyor.

Ailelerin bebek daha anne karnındayken bu kararı vermenin daha doğru olduğunu,bebek doğduktan sonra anne babaların duygusallaşıp sünnet yaptırmaktan kaçındığını görüyoruz.

Anne ve babaların bu durumda ilk bir ayı beklemelerini öneriyoruz. İlk 24 saati geçirip sünnet yapmak bebeklerin ağrı duygusunun çok az olması nedeniyle sıkıntı yaratmıyor. Annenin bebeğini emzirmesi,sütteki bazı maddelerin yatıştırıcı etkisi bebeğin bu süreci daha rahat atlatmasını sağlıyor. Böylece sünnet sonrası ağrı kecisiye gerek kalmıyor,annenin emzirmesiyle halloluyor.

YA İKİ YAŞINA KADAR,YA ALTI YAŞINDAN SONRA SÜNNET

Sünnet konusunda doğru yaşın ne olduğu her zaman merak ediliyor.Doğduktan sonraki ilk 24 saatte yapılmıyorsa,0-2 yaş arasında sünnet yapılmasını önerdiklerini,2-4 yaş arasındaki çocukların sünnet konusunda psikolojik travma yaşayabileceklerini belirtiyor. Bebeklerin bir ayı geçtikten sonra genel anestezi altında sünnet edilmeleri gerekir.ABD’de yenidoğan sünnetini Müslüman olmayanlar bile çocuklarını idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için yaptırıyor. Bu nedenle kanal darlıkları,idrarını yapma güçlükleri nedeniyle yenidoğan sünnetinde artış görülüyor. Arap toplumlarında sünnet ilk 40 günde yapılıyor. Bir tek Türklerde büyük çocuklarda sünnet töreni de eklensin diye büyük yaşta yapılıyor.

Dr. Cem Kara

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share