Göz Tümöründe Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Retinoblastoma çocukluk döneminin en sık görülen göziçi tümörüdür.
Retinoblastoma çocukluk döneminin en sık görülen göziçi tümörüdür. Yaklaşık 1/15000 doğumda görüldüğü bildirilmektedir. Gözün retina tabakasından köken almaktadırlar. Kötü huylu olup,erken teşhis edilmediği takdirde sadece gözün değil hastanın hayatını da kaybetmesine neden olur. Bebeklerin rutin göz muayenelerinde göz bebeğinin büyütülüp göz içerisinin muayenesinin yapılması erken teşhis edilmelerini sağlar.

Retinoblastomanın Belirtileri Nelerdir?
En sık görülen belirtisi gözün pupilla adını verdiğimiz ortadaki siyah kısmının beyaz görülmesi (lökokori) ya da resim çekimlerinde ortada kırmızı ışık yansımasının görülmemesidir. Şaşılık,gözde kızarıklık veya büyüme daha nadir görülen belirtileridir. Ebeveynler bu belirtilere rastladıklarında mutlaka bir göz hekimine başvurmalıdır.

Ne Zaman Ortaya Çıkar?
En sık ilk 3 yaşta görülmekle beraber 18 aylıkta pik yapar. Bebek göz içinde tümörle doğabileceği gibi 3 yaşından sonra da nadiren görülebilir. Yaklaşık hastaların %30 unda diğer gözde de tümör vardır. Bu nedenle bir gözde tespit edildiğinde diğer gözünde çok iyi kontrol edilmesi gerekir. Kalıtsal geçiş gösterebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastaların muayene ve tetkiklerini takiben tümörün evrelendirmesi yapılarak tedavisine başlanır. Tedavi şekli evrelendirmeye göre değişmektedir. Göz içerisinde küçük bir lezyon da lokal tedaviler uygulanırken göz dışı yayılımı olanlarda sistemik tedavi uygulanır. Erken teşhis edilmiş hastalarda sadece tümöre yapılan lokal tedavilerle %95-98 oranında başarı sağlanmaktadır. Kriyoterapi (dondurma),termoterapi,kemoterapi,radyoterapi,enükleasyon (gözün ameliyat ile alınması) başlıca uygulanan tedavi yöntemleridir. Günümüzde radyoterapi ve enükleasyona alternatif tedavi yöntemleri arayışı devam etmektedir. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra dahi en az 5 yaşına kadar her iki gözün retinası kontrol edilmeli,kalıtsal özelliği de göz önünde bulundurularak retinoblastomu olan çocukların kardeşlerinin de 5 yaşına kadar periodik takiplerinin yapılması gerekir. Retinoblastomlu çocuğu olan ailelere genetik danışma sağlanması önemlidir.

Prof. Dr. Müslime Akbaba

Total
0
Shares
Related Posts

Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmelidir?

Anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anne için başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yararı vardır.

Hipertansiyonun Türkiye’deki Durumu

Türkiye’de kan basıncını takip açısından yapılan en kapsamlı araştırma olan TEKHARF çalışmasında 1990 yılında yapılan ölçümlerde tansiyonu...
Total
0
Share