Hemoroid Tedavisi İçin Beslenme Tüyoları

Hemoroid Tedavisinde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Hemoroid Nedir?

Hemoroid (basur) damarlarının genişlemesi neticesi hastalık hali olarak ortaya çıkar. İnsanlarda normalde mevcut olan hemoroid damarlarının genişlemesi ve dışarı sarkması ile oluşur ve pek çok kişinin sıkıntı yaşadığı bir sağlık sorunudur. Bağırsak hareketlerini arttırmak ve dışkıyı yumuşak tutmak için bol posalı beslenme,düzenli tuvalet alışkanlığının edinilmesi,tuvalette uzun süre kalma (gazete, kitap okuma) alışkanlığından vazgeçilmesi önerilmektedir.

Hemoroid Tedavisinde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

  • Bol sıvı alınmalı. Gün içerisinde ortalama 2–2,5 litre ( 10-12 bardak) su tüketimi olmalıdır.
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, tahıllı ekmek, yulaf ekmeği tercih edilmelidir. Bu şekilde posa alımı artırılarak sindirim sistemi üzerinde olumlu bir etki yaratılıabilir.
  • Beyaz undan yapılmış her türlü kek,pasta,kurabiye gibi hamur işlerinin yerine tam buğday unundan yapılmış olanları tercih edilmelidir. Tam buğday unu rafine edilmiş una (beyaz un) göre daha fazla miktarda posa (lif) içermektedir.
  • Haftada 2-3 kez kurubaklagil (kuru fasulye, mercimek, nohut ) tüketmeye özen gösterilmelidir. İyi birer bitkisel protein kaynağı olan kurubaklagiller bol miktarda posa (lif) içerirler.
  • Günlük diyetiniz yeterli miktarda sebze içermelidir. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan posanın, aynı zamanda kansere karşı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi de bulunmaktadır. Özellikle posa içeriği çok yüksek olan; lahana, brokoli, ıspanak, pırasa, enginar, kereviz, bezelye, bamya, taze fasulye, kabak gibi sebzelere diyetinizde daha geniş yer verilmelidir. Gaz sorunu yaşıyorsanız lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi gaz sıkıntısına yol açabilecek besinler tercih edilmemelidir.
  • Pilav, makarna ve çorbalar pişirilirken içine kepek-tam tahıl unu ve bol sebze ilave edilmelidir.
  • Günde en az 3 porsiyon meyve tüketilmelidir. Günlük meyve ihtiyacımız almamız gereken enerji miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Zengin posa içeriğine sahip erik, incir, kayısı, armut, elma, üzüm gibi meyveleri tercih edilmelidir. Bu meyveler taze, kuru veya komposto olarak tüketilmelidir. Meyve suları yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir. Kabuğuyla yenebilen meyvelerin kabuklu olarak yenmesi tercih edilmelidir.
  • Acılı ve ekşi besinler, turşu ve baharatlar, baharatlı besinler, alkol (özellikle bira, şarap gibi fermente ürünler), fast-food tarzındaki yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Dyt. Olcay Barış

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Yeni Nesil Güzellik Mucizesi: Probiyotikler

Yapılan araştırmalar, günlük belirli bir dozda probiyotiklerin alınmasının cilt sağlığı üzerinde etkili olduğunu, dost bakterilerin oluşmasını sağladığı ve sağlıklı bir cilt elde etmenize yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Total
0
Share