Hepatit B’den Koruyan 8 Öneri

Türkiye’de her yıl binlerce kişi Hepatit B’nin neden olduğu karaciğer hastalıkları nedeniyle organ nakline ihtiyaç duyuyor ya da ölüyor. Oysaki küçük önlemlerle hastalıktan sakınmak mümkün.

Hepatit B virüsü, kan yoluyla ya da cinsel temasla bulaşıyor. Vücuda girdikten sonra şayet bağışıklık sistemi kuvvetliyse ya da direnç oluşumu söz konusuysa hastalık yapmıyor. Ancak direnç oluşmuyorsa virüs, karaciğer hücrelerinin içine yerleşiyor.

Karaciğerde hızla çoğalarak siroz ve kanser gibi hastalıklara zemin hazırlıyor. Vücudun direnç oluşturmasının en önemli kuralı, aşı olmaktan geçiyor. Aşı olunduğunda Hepatit B’nin vücutta barınma ihtimali yok! Ancak aşı olunmadığında organın işlevini yitirmesine neden oluyor ve tedavi için tek şans, karaciğer nakli haline geliyor. Acıbadem Bursa Hastanesinden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, Hepatit B virüsünün neden olabileceği hastalıkları önleyecek önerilerde bulundu.

1) Çocuğunuzun Aşı Takvimini Aksatmayın

Hepatit B aşısının rutin takvime eklenmesiyle Türkiye’deki hasta sayısında azalma olacağı ön görülüyor.

2) Yetişkinlik Döneminde Aşı Olmayı İhmal Etmeyin

Aşı sayesinde Hepatit B’ye karşı direnç kazanabiliyor ve bu virüsün hastalığa neden olmasını önleyebiliyorsunuz.

3) Aşıdan 5-10 Yıl Sonra Kan Tahlili Yaptırın

Hepatit B aşısı,vücudun uzun süre bağışıklık kazanmasını ağlıyor. Aşı olduktan 5-10 yıl sonra hepatit değerlerinize baktırmalısınız. Eğer koruyuculuğunuz devam ediyorsa aşının tekrarı gerekmiyor. Ancak koruyuculuk düzeyi düştüğünde aşıyı tekrarlamalısınız.

4) Doğu İllerinde Yaşayanlar Dikkatli Olun

Ülkemizde Hepatit B,en fazla doğu ve güneydoğu illerinde görülüyor. Öyle ki,bu bölgelerde 100 kişiden 60’ında Hepatit B’yle karşılaşılıyor.

5) Taşıyıcıysanız 6 Ayda Bir Kontrole Gidin

Şayet Hepatit B taşıyıcısıysanız karaciğerinizde tümör ve siroz gelişme ihtimali yüksek. Ancak hastalığın tam olarak karaciğeri bitirmesi 15 yılı bile bulabiliyor. Bu sürecin sonunda tedavi için geç kalınıyor. Bu nedenle 6 ayda bir gastroenteroloji uzmanına gitmeniz ve kontrol olmanız gerekiyor. Bu sayede tümör oluşumunu erken evrede yakalayabiliyor ve tedavideki başarı şansınızı artırabiliyorsunuz.

6) Sarılık Ve Halsizlikte Doktora Gidin

Ailenizde Hepatit B öyküsü varsa,hastalığa yakalanma riskiniz bulunuyor. Ayrıca aile hikayeniz olmasa bile sarılık ve halsizlik gibi şikayetler yaşıyorsanız mutlaka doktora görünün.

7) Taşıyıcıysanız Paylaşın

Hepatit B,cinsel temasla ve kan yoluyla bulaşıyor. Şayet taşıyıcıysanız bu durumu mutlaka partnerinizle paylaşın. Partneriniz aşı olduğu takdirde vücudu Hepatit B’ye karşı direnç kazanıyor ve bu durumda hastalığa yakalanma riski ortadan kalkıyor.

8) Sağlık Sektöründe Çalışıyorsanız Dikkatli Olun

Sağlık sektöründe çalışıyorsanız hem kendi hem de hastaların sağlığı için sterilizasyona özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle kan nakli sırasında tahlillerin çok iyi yapılması ve tüm risklerin ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Total
0
Share