Her Zaman Yorgun Mu Hissediyorsunuz?

Yorgunluk ve uykululuk durumunun nedenleri Ve baş etme yolları

Yorgunluk Sebebi 1: Yetersiz Uyku

Oldukça bariz görünebilir fakat çok az uyuyor olabilirsiniz. Bu nedenle konsantrasyonunuz ve sağlığınız negatif şekilde etkilenir. Yetişkinlerin her gece 7-8 saat uyuması gerekmektedir. 

Çözüm: Uykuyu bir önceliğiniz haline getirin ve düzenli bir program yapın. Yatak odanızda dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve televizyon bulundurmayın. Hala sorunlarla mı karşılaşıyorsunuz? Bir doktordan yardım isteyin. Uyku bozukluğunuz mevcut olabilir.

Yorgunluk Sebebi 2: Uyku Apnesi

Bazı insanlar yeterli seviyede uyuduğunu düşünür fakat uyku apnesi araya girer. Uyku apnesi, gece boyunca nefes alışınızı kısa süreyle durdurur. Her kesinti sizi bir anlığına uyandırır fakat bunun farkında olmayabilirsiniz. Sonuç olarak: 8 saati yatakta geçirmenize rağmen uykusuz kalırsınız. Doktorunuz bu durumu kontrol etmek için bir uyku incelemesi talep edebilir.

Çözüm: Aşırı kiloluysanız kilo verin ve sigarayı bırakın. Ayrıca uyku esnasında hava yollarını açık tutmak amacıyla bir CPAP aletine ihtiyacınız olabilir.

Yorgunluk Sebebi 3: Yetersiz Beslenme

Çok az yemek yorgunluğa yol açar fakat yanlış yiyecekleri tercih etmek de problem yaratabilir. Dengeli bir diyet kan şekerinizin normal aralıkta kalmasına yardımcı olur ve kan şekeri düştüğünde ortaya çıkan uyuşuk hisleri engeller.

Çözüm: Daima kahvaltı yapın ve her öğüne protein ve kompleks karbonhidratları dahil etmeye çalışın. Örneğin; tam tahıllı kızarmış ekmek ile yumurta tüketin. Aynı zamanda, sürekli enerji sağlamak için gün boyunca küçük öğünler ve atıştırmalıklar yiyin.

Yorgunluk Sebebi 4: Anemi

Anemi, kadınlarda yorgunluk durumunun başta gelen nedenlerinden biridir. Menstrüal kan kaybı demir eksikliğine yol açabilir ve bu durum da kadınlar için tehlike arz eder. Kırmızı kan hücreleri, doku ve organlara oksijen taşımaları nedeniyle gereklidir.

Çözüm: Demir eksikliğinin yol açtığı anemi durumunda demir takviyeleri almak ve yağsız et, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, zenginleştirilmiş tahıl gibi demir açısında zengin gıdalar tüketmek yardımcı olabilir.

Yorgunluk Sebebi 5: Depresyon

Depresyonu duygusal bir bozukluk olarak düşünebilirsiniz fakat birçok fiziksel semptomlara da katkıda bulunmaktadır. Yorgunluk, baş ağrısı ve iştah kaybı en yaygın semptomlar arasındadır. Birkaç haftadan fazla süreyle yorgun ve üzgün hissederseniz doktorunuzla görüşün.

Çözüm: Depresyon, konuşma terapisi ve/veya ilaç tedavisine olumlu yanıt vermektedir.

Yorgunluk Sebebi 6:  Hipotiroidizm

Tiroid, boyun tabanında bulunan küçük bir bezdir. Metabolizmayı ve vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürme hızını kontrol eder. Tiroid bezi yetersiz kaldığında ve metabolizma çok yavaş çalıştığında kendinizi uyuşuk hissedebilirsiniz ve kilo alabilirsiniz.

Çözüm: Kan testi tiroid hormonlarınızın düşük olduğunu doğruluyorsa sentetik hormonlar vücudun daha hızlı çalışmasını sağlayabilir.

Yorgunluk Sebebi 7:  Aşırı Kafein Yüklemesi

Ilımlı miktarlarda alındığında kafein, atiklik ve konsantrasyon durumunu iyileştirebilir. Fakat yüksek miktarlar kalp hızını, kan basıncını ve sinirliliği artırır. Ayrıca araştırmaya göre çok fazla kafein bazı insanlarda yorgunluğa da yol açmaktadır.

Çözüm: Zamanla kahve, çay, çikolota, meşrubat ve kafein içeren tüm ilaçları azaltın. Aniden bırakmak kafein uzaklaşımına ve daha fazla yorgunluğa neden olabilir.

Yorgunluk Sebebi 8:  Gizli İYE

Daha önce idrar yolu enfeksiyonu geçirmişseniz muhtemelen yanma hissi ve aciliyete aşinasınızdır. Fakat enfeksiyon her zaman böyle bariz semptomlarla kendini göstermez. Bazı durumlarda yorgunluk tek belirti olabilir. İdrar testi kolay bir şekilde idrar yolu enfeksiyonunu doğrulayabilir.

Çözüm:  İdrar yolu enfeksiyonu için çözüm antibiyotiklerdir ve yorgunluk genellikle bir hafta içinde kaybolacaktır.

Yorgunluk Sebebi 9:  Diyabet

Diyabet hastası kişilerde anormal seviyelerdeki şeker, vücut hücrelerine girerek enerjiye dönüşmek yerine kan akışında kalır. Sonuç olarak yeterli besin alınmasına rağmen vücudun enerjisi tükenir. Kalıcı, açıklanamayan yorgunluğunuz varsa doktorunuzdan diyabet testi yapmasını isteyin.

Çözüm: Diyabet tedavileri diyet, egzersiz, insülin terapisi gibi yaşam boyu değişiklikleri ve vücudun şekeri işlemesini sağlamak amacıyla ilaç tedavisini kapsayabilir.

Yorgunluk Sebebi 10:  Dehidrasyon

Yorgunluğunuz dehidrasyonun bir belirtisi olabilir. İster antrenman yapın ister masabaşı işte çalışın vücudunuz iyi çalışmak ve sakin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Eğer susuzsanız zaten dehidrasyon yaşıyorsunuz demektir.

Çözüm: Gün boyunca su tüketin, böylelikle idrarınız açık renkli olacaktır. Planlanmış bir fiziksel aktiviteden 1 saat veya daha öncesinde 2 bardak su için. Antrenman sırasında azar azar yudumlayın ve sonrasında 2 bardak daha su için.

Yorgunluk Sebebi 11:  Kalp Hastalığı

Evi temizleme veya bahçede ot yolma gibi günlük aktiviteler sırasında üzerinize yorgunluk çöküyorsa, bu durum kalbinizin artık yeterince vazifesini yerine getirmediğinin bir göstergesi olabilir. Zamanında kolay gelen işleri artık bitirmekte zorlanıyorsanız kalp hastalığı hakkında doktorunuzla görüşün.

Çözüm: Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçla tedavi ve terapötik prosedürler kalp hastalığının kontrol altında tutulmasını ve enerjinin yenilenmesini sağlar.

Yorgunluk Sebebi 12:  Vardiyalı İş Uyku Bozukluğu

Geceleri çalışmak veya dönüşümlü vardiyalar biyolojik saatinizi bozabilir. Uyanık olmanız gereken zaman diliminde yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca, gün içinde uyumakta sorun yaşayabilirsiniz.

Çözüm: Dinlenmeniz gereken süreçte gün ışığına fazla maruz kalmayın. Odanızı karanlık, sessiz ve serin bir hale getirin. Hala uyku sorunları mı yaşıyorsunuz? Takviyeler ve ilaçlar yardımcı olabilir.

Yorgunluk Sebebi 13:  Besin Alerjileri

 Bazı doktorlar gizli besin alerjilerinin uyku getirdiğine inanmaktadır. Eğer yemeklerden sonra yorgunluğunuz yoğunlaşıyorsa yediğiniz herhangi bir şeye karşı hafif derecede intoleransınız olabilir (Kaşıntı veya kurdeşene yol açmak için yetersiz; sadece yorgun hissettirecek derecede).

Çözüm: Yorgunluğunuzun kaybolup kaybolmayacağını görmek amacıyla her seferinde bir tane olmak üzere yiyecekleri listenizden çıkarın. Aynı zamanda doktorunuzla besin alerjisi konusunda görüşebilirsiniz.

Yorgunluk Sebebi 14:  KYS ve Fibromiyalji

Yorgunluğunuz 6 haftadan fazla sürmüşse ve günlük aktivitelerinizle başa çıkamayacağınız kadar şiddetliyse kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji muhtemel nedenlerdir. Her ikisi de çeşitli semptomlara sahiptir fakat kalıcı, açıklanamayan halsizlik ana belirtilerden biridir.

Çözüm: Kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji için hızlı bir çözüm olmasa da hastalar genellikle günlük programı değiştirme, daha iyi bir uyku düzeni kurma ve hafif egzersiz programlarıyla fayda sağlayabilmektedirler.

Hafif Dereceli Yorgunluk için Hızlı Çözüm

Herhangi bir medikal sorunla ilgili olmayan hafif yorgunluk çekiyorsanız çözüm egzersiz olabilir. Araştırmalar, sağlıklı fakat yorgun yetişkinlerin ılımlı bir antrenman programıyla önemli derecede enerji artışı sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Bir araştırmada, katılımcılar hafif hızda, 20 dakika boyunca sabit bisiklet sürmüşlerdir. Bu aktiviteyi haftada sadece 3 kere yapmak yorgunlukla başa çıkmak için yeterli olmuştur.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Total
0
Share