Kıyafetlerinizdeki 14 Sağlık Riski

Spor yapmak, düzenli beslenmek ve yeterli uyku her zaman bildiğimiz sağlıklı kalma yollarıdır. Fakat üzerimizde taşıdığımız kıyafetlerimizin de sağlığımıza olumlu ya da olumsuz etkileri olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Giyim ve Yıkama

Kuru Temizleme: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri kuru temizleme çalışanları için kuru temizleme kimyasallarının ne kadar zehirli olabildiğine dair fikirler verirler. Yapılan araştırmalar,bu kimyasalların,karaciğer,böbrekler ve sinir sistemi,hem de kanserojen olarak toksik olabildiğini ortaya koymuştur. Kimyasallara maruz kalma oranını azaltmak için daha az kuru temizlemeye vermek, giysilerin bakım etiketlerini kontrol etmek ve yıkadıktan sonra giysileri havalandırmak önemlidir. Çevreci bir temizleyiciye geçiş de daha güvenli bir seçenek olabilir.

Çamaşır deterjanı: Çamaşır deterjanları şikayetlerinin çoğu genellikle çevreyi koruma adınadır. Ancak, standart deterjanlar aynı zamanda cildimizi de olumsuz olarak etkileyebilir. Deride kırmızı,kuru,kaşıntılı lekelerle beliren kontakt dermatit sert sabunlar ve çözücüler nedeniyle meydana gelebilir. Bazıları deterjanların zehirli olabildiğini iddia etmesine rağmen şu andaki çalışmalar bazı deterjanların tahrişe sebep olduğunu ancak zehirli olmadığını göstermektedir.

Giyim Ve Aksesuarlar

Sentetik kumaşlar: Bütün sentetik kumaşları sağlıksız kategorisine sokmak yanlış olacaktır. Elbette cilde daha dost olanları da vardır. Polyester,naylon ve elastan ve yün gibi insan yapımı kumaşlar dermatit olarak bilinen deri tahrişine neden olabilir. Pek çok doğal kumaş ve naylon hava alsa da,ipek ve sentetik almaz. Bunları giydiğimizde de cildimizin hava almaması nedeniyle,cilt tahrişine ve pek çok cilt hastalıklarına davetiye çıkarmış oluruz.

Takılar: Zincirler,kolyeler,küpeler ve çıtçıtlar gibi bu şık ve gösterişli takılar eğer içeriğinde nikel maddesi varsa nikel alerjisine yol açabilir Döküntü,kaşıntı,kızarıklık gibi alerjik reaksiyonları önlemenin en iyi yolu,paslanmaz çelik,titanyum,18 karat sarı altın ve gümüş gibi metallerden yapılmış hipoalerjenik takılar seçmektir.

Piercing: Bu yalnızca sağlık sorunları yaratan bir takı değildir. Piercingler ayrıca yara dokusunun aşırı büyümesinden kaynaklanan keloid,kan yoluyla bulaşan HIV,Hepatit B ve C gibi diğer hastalılara da yol açabilmektedir. Piercing kulak memesinde veya vücudun daha hassas başka bir yerinde dahi olsa da yeni bir piercing için saygın,sağlık departmanı sertifikalı bir uzmana başvurun. (listeleri birçok eyalet hükümeti web sitelerinde bulunmaktadır) Çalışmalar ayrıca gösteriyor ki;piercing sayısı alerjik reaksiyonların şiddetine katkıda bulunabilmektedir. Bu yüzden bir reaksiyon yaşadıktan sonra vücudunuzda yeni delikler açtırmadan önce iyi düşünün.

Tangalar ve diğer iç çamaşırları:
İç çamaşırının izi görünmesin diye kadınlar genellikle tanga giymeyi tercih etmektedirler. Fakat bu hoş ve güzel çamaşırlar bakterileri arkadan öne taşıyarak çeşitli mantar enfeksiyonlarına sebep olabilmektedirler. İpek ve naylon gibi kumaşlar da,nemi engelleyerek cildin tahriş olmasına neden olabilirler. En sağlıklısı iç çamaşırlarında pamuklu olanları tercih etmektir.

Ayak Giyimi

Yüksek topuklar: Topukların acıtmasına zaten alışkınız. Fakat yapılan çalışmalara göre,günde 2 cm yada daha yüksek topuklarla gezmek uzun vadede kas yorgunluğu,kas kısalması ve aşil tendonunda kas gerginliğine neden olabilmektedir[5].Bir başka araştırmaya göre,3.5 cm den yüksek topuk kullanan kadınlarda,topuksuz gezenlere göre kemiğin kemiğe baskısı daha fazla olmaktadır. Bu da kadınların dizinde osteoartrit görülme sıklığının erkeklere oranla daha fazla görülmesinin sebeplerindendir. Topuklar ayrıca duruş bozuklğuna yol açarak kas ağrısı ve baş ağrısına da neden olabilir. Çalışmalar yüksek topuklu giymenin hasarı tersine çevirmek için ne yapılacağını ortaya koymamıştır. Ancak,bunların kullanımını kısıtlamak ve gerektiğinde yanında düz topuk getirerek değiştirmek gibi önlemlerle zararı azaltabilirsiniz.

Ayağımıza uymayan ayakkabılar: Hemen hemen her ayak hastalığı için ayağımıza uymayan ayakkabıları suçlarız. Çok sıkı olanlar iltihaplı ayak şişlikleri ve tırnağın içine büyümesi gibi rahatsızlıklara yol açarken,çok bol olanları da nasırlara yol açabilmektedir. Her gün farklı ayakkabılar giymek bu sorunları önlemede yardımcı olabilir.Ancak ağrı ve rahatsızlık devam ediyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Parmak arası terlik: Bizi yanlış anlamayın. Parmak arası terlikleri seviyoruz. Ancak uzmanlara göre bu terlikler ağrılı topuk bağı zedelenmesi rahatsızlığına sebep olabiliyor. Bazı uzmanlar ise,güneş koruyucu kullanmadan parmak arsı terlik giymenin deri kanseri riskini artıracağı görüşündeler. Peki ya iyi haberler? Uzmanlara göre kısa süreli giyilen (elbette güneş koruyucu ile) ve her 3-4 ayda bir değiştirilen parmak arası terliklerin sağlık açısından sakıncası bulunmamaktadır.

Topuksuzlar: Topuksuz ayakkabılar da en az topuklular kadar sağlık açısından risklidir. İster bale ayakkabıları gibi olsun diğer tüm babet modelleri bir kemerle desteklenmiyorsa ayakta hasara yol açabilir. Bu yüzden zemine yapışık gibi dümdüz ayakkabılar da iyi değildir. Topuk bağı zedelenmesi gibi hastalıkları önlemek için tabanda dolgu desteğinin olması gereklidir. Neyse ki günümüzde pek çok modelde destekleyici dolgu ve kemer destekleri bulunabilmektedir.

Kıyafetlerle İlgili Diğer Efsaneler

İkinci el kıyafetler almamalıyız: 2009 yılında yapılan bir yönetmelikteki düzenleme ikinci el kıyafetlerin zararlı kimyasallar içerdiğini vurgulayarak satışlarını doğrudan etkilemiştir. Daha sonra ise hükümet açıklamasını değiştirip kullanılmış kıyafetlerin sağlığa hiçbir zararı olmadığı açıklığını getirmiştir. CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi), HIV ve MRSA gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmanın çamaşırları düzenli yıkamak ile olabileceğini belirtmiştir. Yani ikinci el kıyafetleri aldığınızda şüpheye düştüğünüz zaman sadece yıkamanız yeterli olacaktır.

Sütyenler meme kanserine sebep olur: Sütyen giymekle göğüs kanseri arasında bir bağ olduğuna dair yalnızca bir çalışma yapılmış ve o da hatalı çıkmıştır. Belgeler ve kanser organizasyonları tek bir fikirde toplanıyorlar. Sütyen giymeye devam edin. Hiçbir zararı yoktur.

http://greatist.com/health/14-health-risks-you-might-be-wearing

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Total
0
Share