Köpeklerde En Çok Görülen 12 Davranış Problemi

Çiğneme, yalvarma, çağrıldığında gelmeme, tasmayı çekme, ayrılık endişesi, ilgi için mızmızlanma, kapıda havlama, zıplama, ısırma, saldırganlık ve sürekli havlama neden olur? Önlemek için neler yapabiliriz vb. sorunlarınızın cevapları bu makalemizde.

Toprağı Kazma

Köpekler toprağı kazmayı sever ve bunu durdurmak için onları eğitmeniz gerekir. Köpeğinizin kazmaya son vermesini sağlamak için öncelikle eylem sırasında yakalamalısınız. ‘’Hayır’’ deyin bir oyuncak yardımıyla dikkatini dağıtın. Köpeğiniz halihazırda bir çukur kazdıktan sonra azarlamak hiçbir işe yaramayacaktır (Durum tamamen kazma sırasında tutarlı olmayla alakalıdır; sonrası ile değil). Öneri: Köpeğinize, içinde kazabileceği bir kum havuzu verin. Daha sonra favori oyuncaklarını içine gömün ve çıkarırken keyif almasını izleyin.

Çiğneme

Özellikle yavru köpekler dünyayı ağızları yoluyla keşfederler. Çiğnemeyi severler çünkü bu onları sakinleştirmektedir. Fakat, bu durum zararlı olabilir ve bağırsaklarını tıkayabilecek, çorap gibi yememesi gereken şeyleri ağızlarına almalarına yol açabilir. Köpeğinizi derhal bu huyundan vazgeçirin. Çiğneme oyuncakları alarak çiğnememesi gereken şeyleri çiğnediği anda verebilirsiniz.

Yalvarma

Bu özelliği, asla masadaki yemekten köpeğinize vermeyerek engelleyebilirsiniz. Siz masadaki artıkları vermezseniz o da yalvarmayı öğrenmeyecektir. Yemek yerken köpeğinizi odanın dışına çıkarabilirsiniz veya sepetine koyabilirsiniz. Alternatif olarak, köğeğinize siz yemeğinizi yerken belirli bir noktaya gitmesini öğretebilirsiniz.

Çağrıldığında Gelmeme

Çağırmış olun veya olmayın; köpeğiniz yanınıza her geldiğinde onu övün. Bu şekilde yanınıza gelmenin iyi olduğunu öğrenecektir. Eğer size gelmiyosa köpeğinizin arkasından gitmeyin. İleri doğru hareket ederken tekrar kendinize çağırın. Eğer hala size gelmiyorsa oturmasını söyleyin ve gidip kendiniz alın. Köpeğinizden koşarak kaçmak arkanızdan sizi takip etmesini sağlayabilir!  ‘’Gel’’ veya ‘’buraya’’ diyebilirsiniz. Sadece ismini söylediğinizde sizi anlamıyor olabilir.

Tasmayı Çekme

Köpeğinize, yanınızda sakin bir şekilde yürümesini öğretin. Asla tasmayı çekmesine izin vermeyin. Yoksa arada sırada çekmenin işe yaradığını öğrenecektir. Tasmayı kısa; fakat gevşek tutun. Tasmanın sıkı olduğunu hissettiğiniz her anda durun. Köpeğiniz de neden hareket etmediğinizi anlamak için duracaktır. Geri geldiğinde onu ödüllendirin ve yürümeye devam edin. Birkaç gün sonra köpeğiniz tasmayı çekmenin ona fayda sağlamadığını öğrenecektir.

Ayrılık Endişesi

Köpeğiniz ayrıldığınızda üzülüyorsa ona her zaman geri döneceğinizi öğretin. İlk başta onu 5-10 dakikalık süreyle yalnız bırakın. Her seferinde süreyi biraz daha uzatın. Giderken çiğneme oyuncağı verin ve radyo ya da televizyonu açık bırakın. Giderken ve dönerken sakin kalın; böylelikle yalnız kalmasının sorun olmadığını anlayacaktır. Beşik eğitimi de köpeğinizin ayrılık endişesini önleyebilir fakat beşik eğitimi daha zorlu olabilmektedir. Bu konuda veterinerinizden tavsiye isteyiniz.

İlgi İçin Mızmızlanma

Köpeğiniz mızmızlanıyor mu? Eğer onu seviyorsanız, bakıyorsanız veya göz ardı etmek hariç her şeyi yapıyorsanız ona mızmızlanmanın işe yaradığını öğretiyorsunuz demektir. Bu durumu engellemek için mızmızlandığında arkanızı dönün, kollarınızı kavuşturun ve bakışlarınızı çevirin ya da odayı terk edin. Mızmızlanmadığı anlarda köpeğinizi okşayın ve onla birlikte oynayın.

Kapıda Havlama

Bu durumu önlemek için köpeğinize yeni bir alışkanlık öğretin. Kapının görüş alanında bir yer seçin. Daha sonra ‘’Yerine git’’ dediğinizde uzanıp orda kalmasını öğretin. Bu, köpeğinize sakin kalmasını öğretir ve selam verilmeyi beklerken yapacak bir şeyi olmasını sağlar. Bir arkadaşınız elinde bir ödülle kapının arkasında beklesin, fakat kapıyı sadece köpeğiniz sessiz olduğunda açın. Bunu yeterince tekrarlayın ve köpeğiniz ödülü kapmak için sessiz olması gerektiğini anlayacaktır.

Zıplama

Bir köpeğin insanları zıplayarak selamlaması doğaldır. Fakat, bu misafirleri ürkütebilir! Eğer ön patileri yerde değilse köpeğinize ilgi göstermeyin. Daha sonra onu selamlayıp okşayabilirsiniz veya gidip oturmasını söyleyebilirsiniz. Sonrasında bunu, onu okşamadan önce yapıncaya kadar bekleyin. Aynı zamanda, bu şekilde selamlamalarınızı daha sade yapabilirsiniz. Bu durum köpeğinize heyecanını kontrol etmesini öğretecektir. Ayrıca, köpeğinizi alışık olmadığı insanları rahatsız etmesinden veya korkutmasından alıkoyduğunuzdan da emin olunuz.

Isırma

Her köpek tehdit altında veya gergin hissediyorsa ısırabilir. Fakat köpeğin erken yaşta sosyalleşmesini sağlamak, insanların etrafındayken rahat hissetmesi gerektiğini öğretir. Zamanla köpeğinizi farklı ortamlara sokun;böylece kendini güvende hissedecektir. Köpeğinizle birlikte sık sık zaman geçirin ve insanlara güvenmesini öğretin. Daima köpeğinizdeki belirtilere dikkat edin ve rahatsız olduğunu görüyorsanız rahat hissetmesi için elinizden geleni yapın. Özellikle çocukların ve yemeğin etrafındayken ekstra dikkat gösterin.

Saldırganlık

Köpekler saldırgan olduğunda genellikle korkuyorlardır veya gergin hissediyorlardır. Eğer köpeğiniz saldırgansa, profesyonel bir eğitmenle birlikte çalışarak köpeğinizin sağlıklı bir şekilde size nasıl güveneceği konusunda onu eğitmeyi öğrenebilirsiniz. Hiç kimseyi incitmesi muhtemel görünmüyorsa dahi, asla saldırgan bir köpeği çocuk ya da yabancı yetişkinlerle birlikte bırakmayın. Gerekiyorsa umumi mekanlarda köpeğinize ağızlık takın.

Sürekli Havlama

Bazı köpekler çoğu köpeğin göz ardı ettiği şeylere havlamaktadır. Bazıları ise hayal kırıklığına uğradığında havlar. Havladığında köpeğinize bağırmayın. Bu, durumu daha da kötü hale getirebilir. İtaat eğitimi, hayal kırıklığından kaynaklanan havlamalara bir çözüm olabilir. Eğer köpeğiniz yürüyüşe çıkma gibi eğlenceli bir aktivite öncesinde oturmayı öğrenirse dürtülerini de kontrol etmeyi öğrenir. Köpeğiniz tüm gün dışarıdaysa, bu durumu değiştirmek kompulsif havlamaya yardımcı olabilir. Fakat bir eğitmen veya veterinerle birlikte çalışmanız gerekebilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Total
0
Share