Tatilde Nasıl Beslenmeliyiz?

Seyahat dönemi geldi. Şimdi bu dönemde nasıl beslenmeliyiz nerelere dikkat etmeliyiz bunu inceleyeceğiz.

Gerek iş gerekse dinlenmek ve tatil amacı ile kilo verme ve kilo koruma amacı diyet programlarında dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.

Uzun saatler alan şehir veya ülke değişkliklerinde bireylerin birşeyler yememesi mümkün değildir. Bu yüzden bulunduğunuz yerlere göre beslenme alternatifleri ve seçenekleri oluşturmak gerekebilir. Uzun saatli yolculuklarda en çok başvurulan yöntem aperatif abur cubur gıdaların tüketimidir. Bu tür gıdalar yoğun kalori içeriklerine rağmen bireyleri tok tutmadığı için sürekli açlık sinyalleri baş göstermektedir. Uzun saatli yolcuklarda çabuk bozulmayacak ancak besleyici değeri olabilicek yolluklar hazırlanmalıdır. Bunlar tam buğday ekmekli sandviç,ayran,kuru meyve,sert kabuklu meyveler,çabuk bozulmayacak elma,muz,armut gibi taze meyveler tercih edilebilir. Uzun saatli yolculuklarda aralarda ikram edilen çay,meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları tercih edilmemelidir. Öte yandan çay,kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir. Bu tür içeceklerin çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmeli diğer yandan su alımı eksik edilmemelidir.

Seyahat sırasında gerek bekleme esnasında gerekse yol aralarında fast food yiyceklerden kaçınılmalıdır.

Yağlı,kızartma grubu besinler tercih edilmemeli,etlerinizi ızgara,fırında veya buğulama olanlardan tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Seyahat sırasında karşılaşılabilinicek en yaygın hastalık ishaldir. Bu durumda ishale bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybı oldukça önem taşımaktadır. Bu sebeple yapılabilecek en kolay sıvı kaybı karşılanması 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker,1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konarak karıştırılır. Her ishal sonrası mutlaka olmak üzere hastaya sık aralarla içilir. Bir diğer karşılaşılabilinecek hastalık ise kabızlıktır. Bu durumda bireylerin posa tüketimini artırmaları seyahat programlarına uygun şekilde egzersiz yapmaları,bol sıvı tüketimine dikkat etmeleri ve beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek veya sebze meyve tüketimine önem vermeleri gerekmektedir.

Dyt. Burcu İnce

Total
0
Shares
Related Posts

Hormonla Yaşamak Mı Hormonlu Yaşamak Mı?

Gelişen teknoloji ve değişen yaşam koşulları bize sürekli yeni ürünler yeni lezzetler sunmaya devam ediyor. Modern yaşamın gelişmesiyle artan alışveriş merkezlerinde daha önce bilmediğimiz görmediğimiz birçok bitkisel ürünle karşılaşıyoruz.
Total
0
Share