Uyku Apnesi Hayati Tehlike Yaratıyor mu?

Horlamak sadece espri konusu olacak komik bir yakınma olmayıp, Uykuda Nefes Kesilmesi Hastalığı gibi ciddi bir hastalığın ilk habercisi olabilir.

Uykuda nefes kesilmesi demek,o süre için vücudun oksijensiz kalması,kalp,damar,akciğer ve beyin gibi oksijene duyarlı organların etkilenmesi ve buna bağlı olarak birçok anormal reaksiyonların gelişmesi demektir. Bu anormal reaksiyonlar her gece birkaç kez olmak üzere aylarca,yıllarca tedavi edilmeksizin devam ettikçe,zaman içinde yüksek tansiyona,kalp spazmına (infarktüse),kalp büyümesine,kalp ritim bozukluklarına,beyin-damar hastalıklarına,beyin kanamasına ve diğer ciddi bazı hastalıklara neden olabilir.

Ayrıca uykuda nefes kesilmesi ile devamlı mücadele içinde olan hastanın uyku kalitesi bozulur ve hastalar uykularından dinlenmiş olarak değil,dayak yemiş gibi yorgun kalkarlar. Bunun uzantısı olarak bu kişiler gün içinde yoğun uyuklama ataklarına yakalanırlar ve her fırsatta kısa kestirmeler yaparlar. Bu,özellikle uzun yol sürücüleri ve güvenlik görevlileri gibi görev boyunca devamlı aşırı dikkat isteyen bazı mesleklerde çok önem kazanır. Bu kişiler ciddi ve ölümcül trafik ve iş kazalarına neden olabilirler.

İşte bu nedenlerden dolayı uyku apnesi son derece ciddi bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Aslında horlama tek başına,uyku apnesine neden olmadan da,kişinin sosyal çevresinde alay konusu olması,başkalarının gece uykusunu bozması ve eşler arasında sorunlara neden olması (boşanmaya kadar gidebilen) ile sosyal olarak da CİDDİ bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gereklidir.

Horlama ve uyku apnesine neden olan bozukluklar nelerdir?
Saf horlamada hemen daima,uyku apnesinde ise çoğu zaman hastalığa neden olan bozukluk,burun ucu veya dudaklardan ses tellerine kadar olan solunum yolu boşluklarında görülür. Yani genelde sorun “Kulak Burun Boğaz”uzmanlığının ilgi alanındadır. Bu nedenle bu hastalar öncelikle kulak burun boğaz uzmanına muayene olmalıdırlar. Bu muayene sonrası hastaların üst solunum yollarının endoskopisi de tamamlanmalıdır.

Ancak şunu da unutmamak lazımdır;bu tür hastalıklar sadece kulak burun boğaz değil,aynı zamanda nöroloji,göğüs hastalıkları,diş hekimleri,iç hastalıkları,psikiyatri,çocuk hastalıkları gibi tıbbın diğer birçok branşını da ilgilendirmektedir. Bu nedenle bu hastalar,bu konuya özel ilgi duyan ve bu konuda özel eğitim almış olan ilgili uzmanlık alanlarından gelen bir ekip tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

HORLAMA;
•Sadece espri konusu olacak komik bir yakınma olmayıp,Uykuda Nefes Kesilmesi Hastalığı gibi ciddi bir hastalığın da ilk habercisi olabilen,
•Gerek sosyal açıdan gerek tıbbi açıdan tedavi edilmesi gereken,
•Genel inanışın aksine öneriler,cerrahi dışı veya cerrahi yöntemlerle,en basitinden en karmaşığına kadar birçok yöntemle tedavi edilebilen,
•Başta Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi olmak üzere,Nöroloji,Göğüs Hastalıkları,İç Hastalıkları,Psikiyatri,Diş Hekimleri (Çene Cerrahisi,Ortodontist) ve Çocuk Hastalıkları uzmanlık alanlarını ilgilendiren,
bir SORUN’’dur.

Prof. Dr. Levent Erişen

Total
0
Shares
Related Posts

Sedasyonla Diş Tedavisi

Diş tedavilerini yaptırmaktan korkan,endişeli ve mental retarde hastalarımız artık sedasyon yardımı ile tedavilerini rahatça yaptırabilirler.
Total
0
Share