Verem Vücudu Nasıl Etkiler?

Verem mikrobu soluduğumuz hava ile akciğerlerimize girerek çoğalmaya başlar.Bu mikroplardan bazıları böbrekler, kemikler ya da beyin gibi vücudun diğer kısımlarına yayılır. Bu kişiye artık verem mikrobu bulaşmış demektir.

Verem Nedir?

Verem soluduğumuz hava ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.


Verem mikrobu nasıl yayılır?
Aktif veremi olan bir kişinin öksürmesi,hapşırması ya da konuşması ile havaya yayılır.

Verem mikrobu genellikle verem hastası birisi ile uzun süre kapalı bir yerde birlikte bulunmak suretiyle bulaşır. Verem mikrobu,yemek tabaklarından,bardaklardan ya da diğer nesnelerden başkalarına bulaşmaz.

Verem Vücudu Nasıl Etkiler?

Verem mikrobu soluduğumuz hava ile akciğerlerimize girerek çoğalmaya başlar.Bu mikroplardan bazıları böbrekler,kemikler ya da beyin gibi vücudun diğer kısımlarına yayılır. Bu kişiye artık verem mikrobu bulaşmış demektir. Vücut mikroplarla savaşırsa da genellikle hepsini yok edemez. Vücudun savunma mekanizmaları,etkisiz durumda olan mikropların çevresinde kapsül ya da duvarlar örer.

Bu aşamada kişi kendisini iyi hisseder. Verem mikrobu bulaşmış olan bir kişinin vücudunda verem mikrobu bulunmaktadır. Ancak,hastalık belirtisi yoktur ve kişi bu aşamada mikrobu başkalarına bulaştıramaz.

Verem hastalığı hangi durumlarda ortaya çıkar?

Mikropların aktif hale gelmeleri ve çoğalmaya başlamaları halinde,kişi artık verem hastasıdır. Bu durum bir yıl içinde ya da uzun yıllar sonra,genellikle vücudun HIV/AIDS,şeker hastalığı,böbrek hastalığı,zatürre ya da kanser gibi başka enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele sonucu zayıf düştüğü bir sırada ortaya çıkabilir. Verem hastası olan kişi verem mikrobunu taşır ve hastalığın belirtilerini gösterir

Belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler öksürük,yorgunluk,gece terlemeleri,kilo kaybı ve kan tükürmeyi kapsayabilir. Verem olan bir kişi hastalığı başkalarına bulaştırabilir.

Verem irsi olabilir mi?

Hayır. Bazı toplum grupları bu hastalığın ciddi bir türüne fazla meyilli görünmekteyseler de bu,bu toplumların hayat şartlarımı kötülüğünden ileri geldiğindendir. Bu gibilerine hastalık genellikle köylerde yaşadıktan sonra büyük kentlere göç ettikleri zaman gelmektedir.

Veremin erken teşhisi neden son derece önemlidir?

Çünkü her yeni verem vakası eski bir verem vakasından gelir. Verem,veremi getirir. Her yeni bir vaka başka bir vakaya gebedir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birisinin olması halinde,en kısa sürede doktorunuza başvurunuz:
  • Geçmeyen (kronik,2-3 haftadır geçmeyen) öksürük.
  • Yorgunluk.
  • Gece terlemeleri.
  • Kilo kaybı.
  • Kan tükürme.

İlaç tedavisi:

Verem hastalığında,kombine ilaç tedavisi uygulanmakta olup tedavi uzun (en az 6 ay) sürmektedir. Hastanın yapması gerekenler;ilaçları düzenli olarak kullanmak,şikayetler azalsa bile ilaç kullanmayı kesmemek ve yakın temasta olan insanlara mikrobun bulaşmasını önleyici tedbirleri almaktır. Tedavinin yarıda kesilmesi halinde,basiller direnç kazanmakta ve tedavi güçleşmektedir. Önerilen biçimde ilaçların kullanılması tedavi olma şansını %95 arttırmaktadır. Hastalığın gelişmesini;AIDS,şeker ve böbrek hastalığı,bazı kanser türleri,ilaç ve alkol bağımlılığı ve sigara kullanımı gibi direnç kırıcılar etkilemektedir.

Verem hastaları stresten uzak yaşamalı!

Verem hastalarının dinlenmeleri,özel beslenmeleri,uygun iklimde stresten uzak yaşamaları tedavinin seyrini olumlu etkileyen faktörlerdir.

Bulaşıcı bir verem hastasını tedavi etmek,hastalığın başkalarına yayılmasını önleyecek en iyi yoldur. Hastalığın iyileşmesinin sağlanması;toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından son derece hassas ve önemli bir süreçtir.

Dr. Nur kaşkır Öztürk

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share