Zayıflamak için kalori değeri mi glisemik indeks mi önemli?

Tek başına kalori hesabına dayanan bir diyet yapmak özellikle kan şekerlerinde sorun varsa bir işe yaramayabilir. O yüzden beslenme listesinin karbonhidrat içeriği çok önemlidir.

Çünkü bir programı rutin olarak sürdürebilmek çoğunlukla acıkmamaktan geçer. Protein ve yağ alımı önemlidir ama hem ruh sağlığı hem de fiziksel sağlığın devamlılığı için karbonhidratlar önemlidir. İyi karbonhidratlar seçilirse buna düşük glisemik indeksliler deniyor o zaman ne ana ne de ara öğünlerde duygusal acıkmanın dışında bir acıkma olmaz.Protein ve yağların besinlerin GI’ne pozitif veya negatif yönde etkileri olur.

Glisemik indeks nedir?

Glisemik indeks (Gİ) karbonhidratların kandaki glikoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemidir. Kavram Toronto Üniversitesi’nde hangi besinlerin diyabetliler için daha uygun olduğunu araştıran Dr. David J. Jenkins ve meslektaşlarının 1980-81 yıllarındaki çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

Bir besinin glisemik indeks değeri onun kan şekeri seviyesini nasıl etkilediğini gösterir. Kana hızla karışan ve kan şekerini fazlaca yükselten besinler glisemik indeksi yüksek besinlerken daha yavaş yükseltenler ise orta ve düşük glisemik indeksli besinler olarak adlandırılır.

Bir besinin glisemik indeks değeri belirlenirken referans olarak glikoz değeri 100 olarak alınır.Daha sonra laboratuvar koşullarında besinlerin glisemik indeksleri ölçülerek glikoza göre rakamsal olarak değerlendirilmektedir. Glisemik indeks değerleri 0-100 arasında değişir.Glisemik indeks değerleri 40’ın altında olanlar için çok düşük,40-55 aralığında olanlar için düşük,56-69 aralığındakiler için orta ve 70’in üstünde glisemik indeks değeri olanlara ise yüksek glisemik indeksli besinler tanımı kullanılmaktadır.

Glisemik indeks odaklı bir diyet kimler için faydalıdır?

  • Kiloluolanlar ve obezite sorunu yasayanlar
  • Tip 1 şeker hastaları
  • Tip 2 şeker hastaları
  • Prediyabet (gizli şeker ) hastaları
  • Gebelik şekeri çıkanlar (gestasyonel diyabet)
  • Reaktif hipoglisemisi olanlar ( yemeklerden sonra oluşan şeker düşüklüğü-yemek sonrası tatlı ihtiyacı hissetme)
  • Polikistik over sendromu olanlar
  • Yüksek kan yağlarına sahip olanlar
  • Yağlı karaciğeri olanlar
  • Genetik olarak yani aileden diyabet,kalp gibi kronik yatkınlıkları olanlar

Dyt. Oya Yüksek

Total
0
Shares
Related Posts

Metabolik sendrom

İnsülin direnci ile başlayan abdominal obezite,glikoz intoleransı veya diabetes mellitus¸dislipitemi,hipertansiyon ve koroner kalp hastalığı gibi sistemik hastalıkların birbirine eklendiği yaygın mortalite ve morbidite nedeni olan bir hastalıktır.
Read More

Krom Pikolinat Yan Etkileri Nelerdir?

Krom, insanlar için eser miktarda gerekli olan bir mineraldir. Bira mayası, dana karaciğeri, kepekli tahıllar, işlenmiş et ve peynir gibi besinlerde az miktarda bulunur.
Total
0
Share