35 Yaş Üstü Hamileliğe Dikkat!

Doç. Dr. İbrahim Bildirici, ileri yaşta gelişebilecek riskleri şöyle sıralıyor:

İleri yaşta gelişebilecek riskler;

HAMİLELİK DİYABETİ: 35 yaş üzeri kadınlarda hamilelik diyabeti riskinin kabaca 2 kat arttığı kabul ediliyor. Hamilelik diyabeti olgularında iri bebek doğurma sıklığı artıyor. Ayrıca diyabetik anne bebeklerinde yenidoğan döneminde solunum sıkıntısı,kan şekeri düşmesi (hipoglisemi),bilirubin yükselmesi (yenidogan sarılığı) gibi sorunlar da daha fazla görülüyor. Kan şekerlerinin diyet,egzersiz,ilaç ya da insülin tedavisi ile sıkı kontrol altına alınmasıyla ve hamilenin yakın takibiyle normal hamilelerden farksız derecede iyi sonuçlar alınıyor.

ERKEN DOĞUM: Çalışmalarda;40 yaş ve üzeri hamilelerin 20-30’lu yaşlardaki hemcinslerine göre daha sık erken doğum (37 haftayı tamamlamadan doğum) yaptıkları saptandı. Erken doğum tehdidi tespit edildiğinde gerekli önlemlerin alınması,örneğin anneye bebek için akciğer geliştirici steroidlerin uygulanması yenidoğanların yaşam şansını artırıyor.

DÜŞÜK AĞIRLIKLI BEBEK: Bazı çalışmalar 40 yaş üstü hamilelerin düşük ağırlıklı,yani 2500 gram ve altı bebek doğurma risklerinin de daha fazla olduğunu bildiriyor. Sigaranın bırakılması,kafeinli içeceklerin azaltılması gibi bazı davranış değişiklikleri önemli faydalar sağlayabiliyor.

BÜYÜME GERİLİĞİ:Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Perinatoloji bölümünde yapılan çalışmada,40 yaş üzerindeki hamilelerde anne karnında büyüme geriliğinin 3 kat daha fazla görüldüğü saptandı. Böyle bir durum varlığında perinatolog tarafından bu bebeklerin yakın takibi yapılmaktadır.

ÖLÜ DOĞUM: Yapılan birkaç çalışma 40 yaş üzerindeki kadınların 20’li yaşlardaki kadınlara göre ölü doğum yapma risklerinin de 2-3 kat arttığını gösterdi. Halen 40 yaş üzeri kadınlardaki ölü doğumlardaki artışın sebepleri tam olarak bilinmiyor. Doç. Dr. İbrahim Bildirici özellikle 32 hafta üzerindeki hamilelerin bebek hareket takibi konusunda bilgilenmelerinin ve şüphelendikleri durumda zaman kaybetmeden doktorlarına başvurmalarının önemine işaret ediyor.

PLASENTA SORUNLARI: Plasentanın aşağıya rahim ağzı üzerine yerleştiği durum genç hamilelere göre 30’lu yaşların sonunda 2,40’lı yaşlarda ise 3 kat daha fazla görülebiliyor. Bu durum bazen ciddi kanamalara yol açabiliyor,bu da anne ve bebek için risk oluşturabiliyor. Mümkün olursa,zamanı geldiğinde kan hazırlığı ve planlı sezaryen ile bu olgularda doğum gerçekleştiriliyor.

Dr. Doç.dr. ibrahim Bildirici

Total
0
Shares
Related Posts

Variste Cerrahi Tedaviler

Varisler yaşattıkları acılarla yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Tedavide geç kalındığında ise ciddi sağlık sorunlarına da neden olur.
Total
0
Share