Kötü beslenme koşulları,hareketsizlik,sigara tüketiminin yüksekliği gibi nedenlerin etkisiyle Türkiye,Avrupa ülkeleri arasında koroner kalp hastalıktan konusunda uzun yıllardır ilk sıralarda yer alıyor. Gençlerde koroner kalp hastalığı sık görülüyor. Bunda da sigara içme alışkanlığının çok büyük etkisi var.
Acıbadem Adana Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu. 40’lı yaşlarda çok hasta ameliyat ettiklerini belirterek,şöyle konuştu:
“40 yaşın altında da hasta ameliyat ediyoruz ama daha az oranda. Eskiden kadınlarda kalp hastalığının oranı her altı erkeğe karşılık bir kadında olması şeklindeydi. Östrojen hormonu kadınları kalp hastalıklarından koruyor. Menopozdan önce 6-10 kadından birinde görülen kalp hastalığı,sigara içme oranının yükselmesiyle birlikte kadınlarda da artış gösterdi. Kadınlarda kalp hastalıklarının oranı menopozdan sonra birkaç yıl içinde erkeklerin düzeyine yaklaşıyor.”
Gebelikteki İlaçlar Bebeğin Kalbinde Hastalık Oluşturuyor
Kalp hastalıkları doğumsal ve sonradan olanlar diye ikiye ayrılıyor.
Doğumsal kalp hastalıkları:Akraba evlilikleri ve annenin hamileyken maruz kaldığı ilaçlarla oluşuyor.
Edinsel kalp hastalıkları:Kalbi besleyen damarların senliği nedeniyle hem koroner kalp hastalıkları hem de kalp kapaklarının hastalıkları onaya çıkıyor. Koroner kalp hastalıklarında kişinin yaşam tarzı değişiklikleri ile korunması mümkün. Ancak bir de elinde olmayan nedenler var. Bunlar kalıtsal nedenlerdir. Onun dışında yaşam değişikliklerinden sigara alışkanlığının bırakılması. beslenme şanlarının kontrolü,kilo,şeker hastalığı,yüksek tansiyon kontrol edilebilir. Uygun kiloda kalmak,aktif bir yaşantı özellikle koroner kalp hastalığının oluşmasında geciktirici faktörlerdir.
Kapak hastalıkları:Romatizma! olabilir ya da yaşlılığa bağlı ortaya çıkabilir. Romatizmal kalp hastalıkları,çocukluk yaşında geçirilen boğaz enfeksiyonları ailelerin bilinçlenmesi ve çocuklarını daha rahat doktora götürmeleri nedeniyle eskiye göre daha az görülüyor.
Dejeneratif kapak hastalıkları:Kapak hastalıklarının yaşa bağlı dejeneratif türü var. Bu da yaş sınırı arttıkça yükseldi.
Kalp Damarının Yüzde 50’si Tıkandıysa Tehlike Var
Türk halkının beslenme koşullarının bozulması,sigara alışkanlığının artması,kalp hastalıklarında şampiyonluğu elde tutmamıza neden oluyor. Bu nedenle uzun yıllardır Avrupa ülkeleri arasında koroner kalp hastalıklarında ilk sıralarda yer almayı sürdürüyoruz. Yüksek kan yağları (kolesterol) kalp damarlarında darlıklara neden oluyor. Bu darlıklar da kritik düzey olarak adlandırılan yüzde 50 seviyesine geldiğinde hastada yürüme,koşma,merdiven çıkma gibi durumlarda göğüs ağrıları başlıyor. Bu göğüs ağrısı kalp krizine kadar giden,şiddeti artan belirtiler ortaya çıkarıyor. Böyle belirtileri çok belirgin olan hastalarda yapılacak iş. koroner anyijografidir. Koroner anjiyografi ile hastalıklı damarlar tespit ediliyor.
Stent Oranı,By-pass Oranını Geçti
Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu. bu durumda balon,stent ve by-pass ameliyatı tedavilerinin uygulandığını söylüyor. Stent uygulamalarının son zamanlarda çok arttığını ve by-pass oranlarını geçtiğini belirten Prof. Kısacıkoğlu. şunları söyledi:“Hem uygulama kolaylığı,hem hastanın tekrar yaşama dönmesi daha kolay olduğu için çok iyi bir tedavi şekli. Ama her hastada stentleme yapamıyorsunuz,bazı koşullarda hastanın mutlaka ameliyat olması gerekiyor. Ameliyatta da daralmış. kan akımı azalmış kalp üzerindeki koroner damarlara,göğüs içinden ya da koldan çıkardığımız atardamarlar veya bacaktan çıkardığımız toplardamarlar uygulanıyor. Bu damarların kalitesine durumuna göre,hangisi uygunsa onu uyguluyoruz.
Kendine Dikkat Etmeyene Ameliyatın Faydası Yok
-By-pass ameliyatı hastanın kalan ömrünü daha konforlu geçirmesini sağlıyor.
-Bazı özel şartlarda hayatı uzatıyor.
-Düşük bir oranda da olsa hastada birtakım entellektüel fonksiyon bozukluğu olabiliyor,bu eskisi kadar değil.
-Ameliyat sonrası hastanın yeni yaşamında sigarayı bırakması gerekiyor.
-Uygun kiloda olması ve daha aktif olması önem taşıyor.
-Beslenmesine dikkat etmeli. Hastalarımıza bu dönemde “Kebap yemeyin“diyoruz,ya da sınırlama koyuyoruz.
-Özellikle sigara konusunda sözlerini tutmuyorlar,yoğun sigara içiyorsa belli süre sonra normal hayata döndükten sonra küçük dozlarda başlıyor,eski haline geliyor.
40’lı Yaşlarda Kalp Ameliyatı Çok Fazla Yapılıyor
Gençlerde koroner kalp hastalığı sık görülüyor. Bunda da sigara içme alışkanlığının çok büyük etkisi var. Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu. 40’lı yaşlarda çok hasta ameliyat ettiklerini belirterek. şöyle konuştu:“40 yaşın altında da hasta ameliyat ediyoruz ama daha az oranda. Eskiden kadınlarda kalp hastalığının oranı her altı erkeğe karşılık bir kadında olması şeklindeydi. Östrojen hormonu kadınları kalp hastalıklarından koruyor. Menopozdan önce 6-10 kadından birinde görülen kalp hastalığı,sigara içme oranının yükselmesiyle birlikte yükseldi. Kadınlarda kalp hastalıklarının oranı,menopozdan sonra birkaç yıl içinde erkeklerin düzeyine yaklaşıyor.
Sağlık Editörü