Yaza sayılı günler kaldı. Hemen hepimiz diyet programlarına,mezoterapi,lenf drenaj seanslarına başladık. Hızlandırılmış kurslara katılan öğrenciler gibiyiz. Ana ödevimiz bol bol su içmek. Geçen bir arkadaşımın kız arkadaşının su zehirlenmesi yaşaması üzerine konuyu araştırdım. Bilinç bulanıklığı,yorgunluk,halsizlik belirtileriyle kendisini gösteren su zehirlenmesinin ana nedeninin 8-10 litreleri bulan aşırı su tüketimidir.
Su zehirlemesi panik yapılacak bir hastalık değildir,ancak fark edilmezse ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Özellikle bazı sara ilaçları ve psikiyatrik ilaçları kullananlarda su zehirlenmesinin daha kolay ortaya çıkmaktadır.
Her Şey Kararında!
Peki ne kadar su içmeli? Nedir ideal ölçü? Doğanıza uygun. Yani susadıkça! Kendimize bol su içmeyi teşvik edeceğiz ama bunun da bir sınırı var. Sınır günde 2-3 litre. Zira gün boyunca yediğimiz diğer besinlerden de sıvı alıyoruz zaten. Daha çok susuyorsak daha çok içebiliriz ama saplantı şeklinde zorlanarak su içmemeliyiz.
Zayıflayacağız diye günde 5-6 litre su içersek ve altta yatan bir böbrek hastalığımız da varsa su zehirlenmesi kapımızı çalabilir. Doğa her şeyi kararında istiyor.
Mideye Dikkat!
İçinde bulunduğumuz aylarda temel mide ağrısı sebepleri ağrı kesicilerdir. Bahar aylarında baş ağrısı,nezle gibi sıklaşan hastalıklar nedeniyle ağrı kesici kullanımı artıyor. Mide ülserine yol açan ana nedenlerden birinin ağrı kesici ve aspirin kullanımı olduğu artık biliniyor. Ayrıca Helikobakter Pilori adı verilen bakterinin yol açtığı gastrit ve ülser de bahar aylarında artıyor. Bu bakteri çevre koşullarıyla birebir ilgili,dolayısıyla hijyene önem verilmeli. İşte baharın tadını sağlıkla çıkarmanın formülü . . .
Prof. Dr. Murat Saruç