9 Soruda Reflü Şikayetinizi Çözün

Reflü hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Reflü nedir?

Reflü hastalığı,mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu,yemek borusunda boğazda ve solunum sistemimizde oluşan hasarlara verilen isimdir.Yani reflü hastalığı sadece yemek borusunda hasar oluşturmakta kalmamakta daha yukarılara asidin çıkması sebebiyle boğazımızda nefes borusuna asidin kaçması nedeniyle de akciğerimize de sorunlara yol açabilmektedir.

Klinik belirtileri nelerdir?

Reflü hastaları göğüs kemiğinin arkasından yukarı doğru çıkan yanma hissi ağzına acı su gelmesi nedeniyle doktorlara başvuruyorlar. Ayrıca geğirme,yutma zorluğu bulantı kusma,hazımsızlık,göğüs ağrısı,gibi yemek borusu ve mideyi ilgilendiren belirtilerle başvurabilirler. Eğer ilerleyip yemek borusunun alt ucunda darlığa yol açtıysa,yutma zorluğu,ülserler oluşmuş ise kanama ile de başvurabilirler.

Yemek borusu dışındaki belirtileri:

  • Sık sık boğaz temizleme,
  • Ses kısıklığı
  • Boğazda yanma,gıcıklanma
  • Kuru öksürük
  • Nefes darlığı
  • Geceleri boğulur tarzda uyanma gibi boğaz ve akciğerleri ilgilendiren belirtilerle de hastalar başvurabilirler.

Eğer hastada alerjik bir neden bulunmuyor ise astımla gelen her hastada reflü araştırması yapmak gerekir. Türkiye’de görülme sıklığı %15 civarında olduğu sanılmaktadır.

Reflünün tanısı nasıl konulur?

Tanıda röntgenden,endoskopiden yararlanılabilir. Endoskopi reflü tanısı mutlaka yapılmalıdır. Çünkü klinik bulguların şiddetiyle,endoskopik hasar paralel gitmemektedir. Bu nedenle tüm reflülü hastalara endoskopi ve gerekirse biyopsi uygulanmalıdır. Hastalığın tanısında yemek borusuna asit kaçışını ölçen,24 saat hastaya takılabilen PH metre dediğimiz aletlerden yararlanılabilir.

Reflü hastaları kanser riski taşır mı?

Endoskopik olarak,reflü hastalarının %40’ında hasar tespit edilmemektedir. (“Hasarsız reflü”hastalığı dediğimiz durum) %60 kadarında hasar tespit edilmektedir. Hasarlı reflü hastalığının %60’lık grubunda %1-2’sinde Barrett dediğimiz kanser öncüsü olabilen hasar gelişebilir. Yani 100 hastanın ancak endoskopik olarak birinde veya ikisinde kanser riski açısından anlamlı hasar saptanabilmektedir. Bu hastalar endoskopi ve biyopsi ile izlenerek gerekli girişimler zamanında yapılırsa kansere dönüşmenin daha da azalacağı kesindir.

Reflü hangi kanser türlerine yol açabilir? Kanser riski hastalığın derecesine ve süresine bağlı mıdır?

Barrett metaplazi yemek borusu döşemesinin (mukozasının) mide döşemesiyle yer değiştirmesi olarak adlandırılabilir. Uzun yıllar içinde bunların bir kısmının yıllar içinde kansere dönüştüğü bilinmektedir. Dikkat ederseniz ki bu düşük yüzdeyle kalmaktadır. Kanser riski reflü hastalığının şiddetinin derecesi (Barrett varsa )ve süresiyle,(tedavisiz ve takipsiz) doğru orantılı olarak artmaktadır. Reflü yemek borusu kanserlerine yol açmaktadır. Bu kanserler yemek borusu alt ucunda gelişmekte genellikle reflüye bağlı olduğu bilinmektedir.Son zamanlarda yemek borusunun bu tip kanserlerinin artışı reflü ile ilgiyi desteklemektedir.Endoskopide biyopsi ile,yemek borusunun değişik yerlerinden biyopsi alınarak kanser araştırması ve hasarın derecesi öğrenilebilir. Kanser riski taşıyan kişiler daha sık endoskopik ve biyopsi izlemine alınarak yakın takipleri yapılabilir. Reflü hastalığında son yıllarda belirlenen bir diğer gelişme ise endoskopide saptanan bulguların birbirine dönüşmesinin çok düşük olduğu ya da hiç olmadığıdır.İlk endoskopik tanıda nasılsa öyle devam edeceği sanılmaktadır. Hasarsız reflü hastası diğer aşamalara geçmez. Endoskopik tanıda ilk görüldüğü andaki hasar kabul edilmelidir. Birbirine dönüşme olmadığı bilinmektedir.

Reflü’lü kanser hastalarında görülen belirtiler nelerdir?

Reflü’lü hastada kanser gelişimi var ise giderek ilerleyen özellikte yutma zorluğu ortaya çıkar. Yutkunurken göğüs ağrısı hissetme,kilo kaybı,halsizlik,bulantı,kusma bazen kanama görülebilir. Özellikle yıllardır reflü ile takip edilen hastalarda belirtilerde bu tür belirtiler olursa süratle doktorlara başvurmaları gerekmektedir.

Nasıl bir tedavi uygulanır?

Reflü uzun süren bir hastalıktır. Eğer ilaç tedavisi sürdürülecekse,ömür boyu tedavi alması düşünülebilir. Tedavide asit salınımını engelleyici ilaçlar verilir. Eğer tedaviye cevap alınamazsa ya da yemek borusu hasarı çok ileri düzeydeyse,hasta istiyor ise cerrahi olarak yemek borusunun alt ucunun daraltılması işlemi yapılabilir.Ayrıca hastaların ideal kilolarına inmeleri,dar pantolan,korse gibi karın basıncını artıran giyeceklerden kaçınmaları istenir. Yatarken baş ucunun 20 cm kadar yüksek olması faydalıdır.

  • Kahve,
  • Sigara,
  • Çikolata,
  • Alkol
  • Portakal suyu
  • Greyfurt suyu
  • Turşu suyu
  • Domates suyu
  • Acı biber
  • Pul biber
  • Aşırı yağlı yiyecek
  • Çiğ soğan ve sarımsak yemekten kaçınılmalıdır.
  • Sık sık az az yemek gerekir.

Hastalık uzun seyirli bir hastalık olduğu için,reflüyle ilgili bir yaşam biçiminin seçilmesi ve düzenli ilaç alınması hastalara önerilebilir. Sonuçta toplumda oldukça sık görülen reflü hastalığının endoskopi ve biyopsi ile hasar derecelerinin belirlenmesi hasarı ileri olanların sıkı izlenmesi olasılığı çok düşük olan kanser riskini daha da azaltabilir.Eğer yemek borusunda barrett gelişmiş ise ilaç tedavisi veya cerrahi tedaviye rağmen barrett de gerileme olmayabilir bu nedenle yemek borusunun altına ablasyon denilen tedaviler uygulanabilir.Bunlar mukozal ablasyon,fotodinamik tedavi (spesifik dalga boylu ışık kullanılarak dokuda hasar oluşturulması) denenebilir.

Mide kanseri reflü benzeri belirtiler gösterir mi?

Mide kanseri bilinen kanser belirtileri kilo kaybı,bulantı,kusma ve halsizlik dışında karın ağrısı kanseri midedeki yerine göre tıkanma bulguları (kusma) kanama veya çevre dokulara organlara yayılırsa o organlara ait belirtiler görülmektedir.Özellikle yemek borusu mide birleşim kanserleri reflü benzeri belirtiler verebilir. Ayırıcı tanıda dikkatli olmak gerekmektedir.

Reflü hastalığı hangi yaşlarda artar?

İleri yaşlarda 55 -65 yaş üzerinde kanser riski artmaktadır.

Prof. Dr. Nadir Kaya

Total
0
Shares
Related Posts

Reflü Nedir?

Erişkinlerin %20'sinde görülen reflü, mide içeriğinin özefagus içine kaçması sonucu görülen bir hastalıktır.

Reflü Ameliyatına Götüren 6 Neden

Reflü, yaşam alışkanlıklarıyla beslenme tarzına dikkat edildiğinde ve ilaç tedavisine cevap verdiğinde kontrol altında tutulabiliyor. Ancak bazı durumlarda operasyon kaçınılmaz hale geliyor.
Total
0
Share