Reflü Nedir?

Erişkinlerin %20’sinde görülen reflü, mide içeriğinin özefagus içine kaçması sonucu görülen bir hastalıktır.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıklarından toplumda en sık görülenleri reflü,gastrit ve ülserlerdir. Reflü ve gastritin belirtileri zaman zaman karışsa da,birbirinden tamamen farklı hastalıklardır.

Gastrit kelime anlamı olarak midede oluşan inflamatuar (iltihabi-yangısal) süreçleri ifade etmektedir. Bakteriyel bir infeksiyona (Helicobakter Pylori) ya da tahrişe bağlı olarak gelişebilir. Aşırı stresin neden olduğu yüksek asit salınımı nedeniyle baharatlı yiyecekler,alkol,kronik sigara kullanımı bakteriyel olmayan gastrite neden olabilir.

Reflü

Erişkinlerin %20sinde görülen reflü,mide içeriğinin özefagus içine kaçması sonucu görülen bir hastalıktır. Reflü özellikle günümüzün en çok karşılaşılan sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Kentleşen yaşam koşullarından kaynaklanan sağlıksız,düzensiz beslenmeye ve hareketsizliğe bağlı kilo artışı ile kendini çok daha yoğun gösterir.

Hastaların en sık dile getirdiği şikayet mide yanmasıdır. Bunun yanı sıra göğüste yanma ve ekşime,ağıza gelen acı bir tat,ağız kokusu,özellikle yemeklerden sonra ve tok karına yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik,geğirme ve boğulma hissi,göğüste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalbe baskı ve çarpıntı hissedilebilmektedir. Vücudun büyük bir bölümünü etkileyen reflü belirtileri diğer sindirim sistemi hastalıkları (gastrit,ülser,safra kesesi taşı) ile kulak burun boğaz,kalp ve akciğer hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Reflü hastalığı yemek borusu kanseri riskini belirgin ölçüde arttırır. Batı toplumlarında son 30 yılda yemek borusu kanseri en hızlı artan kanser türü haline gelmiştir.

Tedavisi

Reflünün şiddetine göre doktor tarafından belirlenen 4 yöntem vardır;yaşam tarzı değişiklikleri,ilaç tedavisi,cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi tip ve evrelerine göre hastalığın iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir.

Nasıl Bir Diyet Uygunlanmalı?

Bir defada çok fazla öğün yapmak yemek yerine,sık sık ve az miktarda yemeyi tercih ediniz. Fazla yemek,mide içi basıncı artırdığından geri kaçışı şiddetlendirir.

  • Uykudan birkaç saat önce yemek yemekten kaçınınız.
  • Sigara ve alkolden uzak durunuz.
  • Reflü tedavisinde özellikle yüksek yağ ve protein içeriğinde yiyeceklerin tüketiminden sonra reflü şiddeti artabilmektedir. Bu nedenle aşırı yağlı olan yiyecekleri tüketmemeli ya da tüketimini mümkün olduğunca sınırlı hale getirmeniz gerekmektedir.
  • Kolalı içecekler,kahve,çikolata,yağlı,acılı,baharatlı yiyeceklerden kaçının. Asitli içecekler ve bu tür besinler,mide şikayetlerinin artmasında önemli rol oynarlar ve asit salgısını uyarıp mide kapakçık basıncını düşürerek reflünün artışına yol açarlar.
  • Yatarken vücudun üst kısmı ile başın yüksekte olmasını sağlayın. Bunun için yastık sayısını artırabilir veya yatağın baş kısmını yükseltebilirsiniz. 25-30 derece diklikte bir açıyla yatıldığında mide içeriğinin yemek borusu ve yutağa doğru yukarı kaçışı azalır.
  • Karın bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınmalısınız. Kemerinizi çok sıkmamaya hatta mümkünse kemer kullanmamaya çalışın.
  • Düzenli spor yaparak ve dengeli beslenerek fazla kilolarınızı vermeye çalışın. Kilolu insanlarda karın iç basıncı daha yüksek olduğundan reflü yakınmaları artabilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kolesistektomi (Safra Kesesinin Çıkarılması) Nedir?

Kolesistektomi, karaciğerin tam altında ve karın boşluğunun sağ üst kısmında yer alan armut şeklindeki safra kesesinin cerrahi yöntemlerle alınma prosedürüdür. Safra kesesi karaciğerde üretilen ve sindirimsel bir sıvı olan safrayı toplar ve depolar.
Total
0
Share