Dar Giyecekler Reflüye Neden Oluyor mu?

Reflüye neden olan faktörler arasında dar giyecekler giyilmesi de gösteriliyor.

Yemek borusu boğazdan mideye kadar ilerleyen erişkinlerde ortalama 25 cm boyunda tüp şeklinde bir organdır. Görevi gıdaların ağızdan mideye nakledilmesidir. Mideyle birleştiği yerde yani alt ucunda buradaki kas yapılarının özelleşmesiyle ortaya çıkan ve normalde kapalı olan bir çeşit kapak sistemi bulunur. Sadece gıdaların mideye geçişi sırasında açılmalıdır. Böylece gıdaların ve midede bulunan asit ve diğer sindirimden sorumlu maddelerin yemek borusuna geri kaçarak hasar oluşturması engellenir. Alt uçtaki bu kapak dışarıdan karın ve göğüs boşluğunu ayıran diyafragma tarafından sarılır. Böylece ikili bir engelle yukarı kaçış engellenir. Hatırlanması gereken bir nokta mide ve yemek borusu hücre yapılarının tamamen farklı olmasıdır.Eğer geri kaçış uzun süreli olur ve tedavi edilmezse yemek borusu hasar görür.

Reflüye neden olan faktörler

  • Mide fıtığı oluşması midenin bir kısmının diyafragmadaki küçük bir delik aracılığı ile karın boşluğundan göğüs boşluğuna yer değiştirmesidir. Genellikle uzun süreli reflü sonucu yemek borusunun kısalmasıyla mideyi yukarı çekmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Mide fıtığı bir kere ortaya çıktı mı kendiliğinden veya ilaçla düzelmez.Mide fıtığının en önemli nedenlerinden biride karın içi basıncının artarak (dar pantolon ve korseler) mideyi ve içeriğini yukarı doğru itmesidir.
  • Yemek borusu alt ucundaki kapağın yetersizliği ve açık kalması.
  • Yemek borusu kasılma bozuklukları.
  • Dış faktörler: Alkol,sigara,ilaçlar,sıcak içecekler,aşırı yoğun içecek ve gıdalar,yaşlılık,dar giyecekler.
  • Mide boşalımının gecikmesi:Gıdaların ve asidin midede uzun süre kalması kolay boşalamayan mideden yukarıya kaçmasına neden olabilir. Dar kıyafetler mide boşalımınıda geciktirir.

Dr. Sadi rüştü Vural

Total
0
Shares
Related Posts

İrritabl Bağırsak Sendromu Nedir ?

İrritabl bağırsak sendromu,intestinal sistemdeki bir bozukluktur. İbs’nin başlıca belirtileri;karın ağrısı eşliğinde görülen ishal ve kabızlıktır. Diğer yaygın belirtileri,şişkinlik,mukuslu dışkı veya tuvaleti yaparken tam boşalmama hissidir.

Crohn hastalığı

Crohn hastalığı da ülseratif kolit ile aynı gruptan, ancak farklı özelliklere sahip kronik iltihabi bir barsak hastalığıdır.
Total
0
Share