Doğru Beslen Kanseri Önle!

Araştırmalar, beslenme ve kanser arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarıyor. Mide, kolon ve rektum, karaciğer, pankreas, böbrek, prostat gibi birçok kanserin oluşma nedenlerinin başında, beslenme geliyor.

Araştırmalar,beslenme ve kanser arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Besinler bazen olumlu bazen de olumsuz etkiler yapabiliyorlar. Bir yandan kanser yapıcı,diğer yandan kanser önleyici maddeleri içeren besinlerde pişirme ve saklama koşullarından dolayı zararlı maddeler oluşabiliyor. Bazı besinler,uygun pişirme yöntemleri ile zararlı kimyasal maddelerin kanser yapıcı etkilerini önleyebiliyorlar.

Hücrede hasar oluşturarak kanseri tetikleyen toksik kimyasallar oksidant olarak adlandırılıyor. Bazı besin ya da tat verici olarak yemeklerde kullanılan bazı bitkilerin yaprakları,çiçekleri,meyveleri,soğanları ve tohumları oksidanlara karşı hücreleri koruyan oksidan karşıtı yararlı kimyasalları içeriyor. Bunlara verilen isim,antioksidant.

Dikkat!

Beslenmeye dikkat ederek ve sigaradan uzak durarak kanserin oluşumu engellenebiliyor. Çünkü mide,kolon ve rektum,karaciğer,pankreas,böbrek,prostat gibi birçok kanserin oluşma nedenlerinin başında da beslenme geliyor.

Korunmak için dikkat edilecek beslenme kuralları

  • İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Şişmanlık ve yüksek enerjili diyetlerin tüketiminden kaçının. Vücut ağırlığınız fazla ise uygun bir beslenme rejimi uygulayarak ve fiziksel aktivitenizi artırarak kilo kontrolünüzü yapabilirsiniz. Bunun için beslenme uzmanı ve hekiminizle görüşmeniz yeterli olacaktır.
  • Yeterli ve dengeli beslenin. Öğünlerinizde her besin grubundan besinleri tüketmeye çalışınız. (Et,yumurta ve kurubaklagiller,süt ve süt ürünleri,sebze ve meyve grubu,yağ grubu). Besin seçiminizde çeşitlilik yapın.
  • Beslenmenizde günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltın. Yemeklerinizi sıvı yağlarla pişirin ve az yağ kullanın. Kaymak,krema,mayonez,kızartılmış besinler vb. çok yağ içeren besinlerin tüketimlerini ve tüketim sıklıklarını azaltın. Trans yağ asitleri içeren margarinleri,cipsleri,kızartılmış besinleri tüketmeyin.
  • Kullandığınız yağın 1/3’ünün zeytinyağı,1/3’ünün bitkisel sıvı yağlar (ayçiçek,mısırözü,soya yağı veya kanola yağı) ve 1/3’ünün tereyağı olmasına dikkat edin.
  • Yemeklerinizi pişirirken yağı yakmadan besine katın. Yağda kızartma ve doğrudan ateşte ve mangalda pişirme yöntemlerini kullanmayın. Böyle pişirilen besinlerde hem besin öğesi ve vitamin kayıpları olmakta hem de bazı kanserojen maddeler oluşmaktadır. Bu nedenle yemeklerinizi haşlama,fırında pişirme ve buğulama gibi yöntemler ile pişirin.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Sigara İçmek Pankreas Kanserini 2 Kat Artırıyor

Pankreas kanseri ile sigara tüketimi arasında ciddi bir ilişki saptanmıştır. Yapılan çalışmalar,sigara içilmesi sonucu alınan kanserojen maddelerin pankreas kanseri oluşumunu iki kat artırdığını göstermektedir.

Kanserden Korunmak Mümkün!

Kanser önemi giderek artan bir sağlık ve yaşam sorunu durumundadır. Dünyada yılda 13 milyon, Türkiyede yaklaşık 150.000 yeni kanser hastası tanı almaktadır.
Total
0
Share