Ülser ve Beslenme

Duodenal ülser ince bağırsağın üst taraflarında, iç kısımda bulunan acı veren bir yaradır. İnce bağırsağın mideyle birleştiği yer olan duodenumda oluşur.

Duodenal ülser ince bağırsağın üst taraflarında,iç kısımda bulunan acı veren bir yaradır. İnce bağırsağın mideyle birleştiği yer olan duodenumda oluşur.

Duodenal ülser,bağırsağın iç kısmının bir bölümü mide asitleri ve sindirim sularıyla aşındırıldığında oluşur. Normalde bağırsağın iç kısmı,mide asitlerine karşı korunmaktadır. Ancak bazen bu koruma yetersiz kalır ve ülser başlar.

Sigara içen insanlarda ülser daha çok görülür. Mide asidini fazlalaştıran kafein,ülser riskini yükseltir ve ağrıyı arttırır. Stres,ülsere neden olan bir başka etken olarak bilinir ancak etkisi ispatlanmamıştır. Aile hikayesinde duodenal ülser olanların ülser olma ihtimali daha fazladır. Erkeklerin ülser olma ihtimali 4 kat daha fazladır. Ülser vakalarının çoğu 40-50 yaşları arasında ortaya çıkar.

Ülser Tedavisi

İlaç tedavisiyle birlikte yediklerimize de önem göstermeliyiz.

  • Kişinin kilosu normal sınırlara indirilmelidir.
  • Enerji ve besin öğeleri yönünden yeterli ve dengeli bir diyet olmalıdır.
  • Yemek saatleri düzenli olmalı,uzun süre aç kalınmamalıdır.
  • Karbonhidrat gereksinime göre verilmelidir.
  • Rafine karbonhidratların ( basit şeker,beyaz un,gibi ) olumsuz etkileri vardır. Fazla miktarda şeker tüketenlerde ülser sıklığı fazla görülmüştür.
  • Protein alımı doku onarımı ve yapımı için arttırılmalıdır.
  • Mide asit salgınsı arttıracak baharatlar ve asitli yiyeceklerden besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Besin alerjileri mideyi rahatsız edebilir. Eğer herhangi bir besine akarşı lerji varsa bu bilinmeli ve o besini tüketmekten kaçınılmalıdır.

Dyt. Duygu Baydur

Total
0
Shares
Related Posts

Tiroit Hastalıklarında İyot Önemli

Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 40'ında çeşitli tiroid bezi hastalıkları bulunuyor. Araştırmalar, Türkiye'de kişilerin günlük almaları gereken iyotun ortalama 4'te birini aldıklarını gösteriyor.

Açlıktan Ölmeden Kilo Vermenin 4 Yolu

Kilo vermeyle ilgili gün yok ki yeni bir haber çıkmasın karşımıza. Siz siz olun çözümü mucizelerde aramayın. İşte size kilo vermeyle ilgili bilinen ama önemi çoğu zaman gözardı edilen 4 önemli tüyo.

Neden Onu Seçtim?

Evleneceğimiz veya birliktelik yaşayacağımız insanı neye göre seçiyoruz? O beyaz atlı prensimiz-sindirellamız mı gerçekten?
Total
0
Share