Bebek Sivilcelerini Sıkmak Doğru mu?

Bebeklerde görülen deri hastalıklarının nasıl tedavi edileceğinin bilinmesi annelerin endişelerini azaltmaya yardımcı olur.

Bebeklerde en sık görülen deri hastalıkları şunlardır:


Bebek sivilcesi:
Anneden alınan hormonlara bağlı yüzde oluşan aknelerdir. Tedavi gerektirmez. Birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Molluscum Contagiosum:Molluscum virüsle oluşan bir hastalık genellikle yayılma eğilimi gösterir. Bazen kendiliğinden kaybolur. Göbekli pembe renkli küçük kabarcıklardır. Sıcağa bağlı değildir.

İçlerinde peynirimsi bir madde vardır. Tedavide bu peynirimsi madde sıkılıp üzeri dezenfektan bir solüsyonla temizlenir.

Milia (Süt döküntüsü):Sütle bir alakası yoktur. Yenidoğan bebeğin burnunda bazen de çenesinde sinik sivilce benzeri noktalardır. Cilt gözeneklerinin keratinle tıkanması sonucu ortaya çıkar. 1 hafta içinde kaybolur. Herhangi bir müdahaleye gerek yoktur.

Atopik Egzama: Toplumun yüzde 5’inde görülür. Küçük kırmızı kabarcıklar ve kaşıntı vardır. Yüz,kol ve bacakların kıvrım yerlerinde daha fazla görülür. Hafif yanma ve huzursuzluk da vardır. Tekrarlayıadır. 4 yaşından sonra şiddeti azalır. Birtakım faktörler kasmayı uyarır. Soğuk,sıcak,nemli ortam,tahriş edici giysiler gibi. Bebeklerde diş çıkarma döneminde şikayetler artar. Şiddetli durumlarda bazı kaşıntı uyaran gıdalar yasaklanır. (Yumurta,çilek,muz,çikolata,kuruyemiş,domates vb.) Tedavi doktor tarafından planlanmalıdır.
Seboreik Egzama: Atopik egzamadan farklı olarak saçlı deri,yüz,boyun ve göğüs gibi bölgelerde görülür. İlk 3 ayda kafada ve yüzde kırmızı pullanan döküntüler şeklinde görülür. Normalde kaşıntı yoktur ama ilave bir enfeksiyon (özellikle mantar enfeksiyonu) durumunda kaşıntı görülür. Vücudun kuru tutulması,alerji yapmayan sabun ve şampuanların kullanılması ve doktor kontrolünde lokal kremlerle tedavi edilir.

Kontakt Egzama:Teırjas egzaması da denir. Egzamaya neden olan materyalin temas ettiği bölgede görülür. Kullanılan temizlik maddeleri,dudak yalama,parmak emme gibi durumlarda ağız çevresinde kızarıklık ve çatlaklar görülür. Sebep olan madde ile temasın ortadan kalkması veya alışkanlığın bırakılması ve kısa süreli lokal ilaç tedavisi’ile bulgular yok olur.

Siğil: Human papilloma virüs (HPV) ile oluşan bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Tüm vücutta ama çoğunlukla yüz ve elde görülür. Çocuklardaki siğiller 1 yıl içinde genellikle kaybolur. Kaybolmayan veya artış olan durumlarda mutlak bir cildiye uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi elektrikle yakma,sıvı azotla dondurma veya ilaçla yapılır. Tedavi hastanın durumu ve lokalizasyona göre belirlenir.

İsilik (Miliarya):Sıcak nedeniyle oluşan kırmızı renkli küçük kabarcıklardır. Genellikle giysiyle kaplı bölgelerde,boyunda ve yüzde oluşur. Bebeği aşırı giydirmemek,ortamı serin tutmak,cildi kuru ve temiz tutmak önemlidir.

İmpetigo:Bakterilerin neden olduğu hızlı yayılma eğilimi gösteren bir enfeksiyondur. Vücudun çeşitli yerlerinde en çok da yüzde görülür. Üzeri bal rengi kabukla kaplı sulantılı kabarcıklardır. Lokal antiseptiklerle bezende ağızdan antibiyotiklerle tedavi edilir.

Uçuk (Herpes Enfeksiyonu):Etkeni herpes simpleks virüsüdür (HSV). Genellikle yüz,çok dalıa az olarakta vücutta görülür. İçi su dolu küçük grup halinde kabaralar şeklindedir.. Genellikle tek gruptur. Tedavide anti- viral lokal ilaçlar kullanılır.

Dr. Azime Belül

Total
0
Shares
Related Posts

Skolyoz Daha Çok 10’lu Yaşlarda Ortaya Çıkıyor

Omurganın üç boyutlu eğriliği sonucu oluşan skolyoz, özellikle çocukluk döneminde daha fazla önem kazanıyor. Çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu ülkemizde yüzde 70'i 18 yaş altında olan yaklaşık 2,5 milyon skolyoz vakasının olduğu biliniyor.

Bağışıklık Sistemi Nedir ?

Vücudumuz farklı enfeksiyon ve toksik ajanlarla savaşmak için özel bir sisteme sahiptir. Bu sisteme bağışıklık sistemi denir...

Rahim Ağzı Kanseri ve Aşısı!

Human Papilloma Virüsler (HPV) çok yaygın görülen, belirti göstermeyebilen ve oldukça bulaşıcı virüslerdir. HPV, belirti göstermeyen bir virüs olduğu için insanlar farkında olmadan başka kişilere bulaştırabiliyor ve virüs yayılabiliyor.
Total
0
Share