Tedaviden Önce Hastalığınızı Tanıyın

Diyabet tedavisinde öncelikli olan kişinin hastalığını tanımasıdır. Bu şekilde bir bilinç gelişirse, diyabet ile yaşam daha sağlıklı bir yol izler.

Tedavide ne yapmalı?

Unutulmaması gereken temel bilgi,beslenmeye dikkat edilmesi,egzersiz yapılması ve hastanın hastalığını tanımasının (hasta eğitiminin) ilaç tedavisi kadar önemli olduğudur. Diyet ve egzersizle kabul edilebilir kan şekeri kontrolü sağlanamıyorsa ilaç tedavisine geçilir. Bu ilaçlar çeşitli mekanizmalarla iş görür. İnsülin salgılanmasını artıran (sülfonilüreler,meglitinidler),insülin direncini azaltan (metformin,glitazonlar) ve gıda içeriğindeki karbonhidratların emilimini azaltan (akarboz) gibi nispeten uzun süredir tecrübe sahibi olduğumuz ilaçların yanı sıra son yıllarda insülin salınımını daha farklı bir mekanizma ile artıran ve bazı ek özelikleri olan ilaçlar da kullanıma sunulmuştur (DPP-IV inhibitörleri ve GLP-1 agonistleri). Hastada insülin eksikliği varsa veya ilaçlarla kan şekeri kontrol altına alınamıyorsa insülin enjeksiyonları ile tedavi yapılır.

Doç. Dr. Serpil Salman

Total
0
Shares
Related Posts

Katarakt Nedir?

Katarakt nedir,belirtileri nelerdir ve neden kaynaklanır? Bu soruların cevabı için bu haberi okuyun!

Egzersizle Sigarayı Bırakın!

Sigara bırakıldığı zaman yerine bir egzersiz konulmazsa tekrar başlamak kaçınılmazdır. Egzersiz sigaranın bırakılmasına yardımcı olur.
Total
0
Share