İnme riskini azaltmak mümkün!

Tıbbi tedavi ve/veya yaşam tarzı değişiklikleri ile inme riskinizi azaltabilirsiniz.

İnme risk faktörleri değiştirilebilen ve değiştirilemeyen faktörler olarak iki gruba ayrılır.

  • Yaş en önemli değiştirilemeyen risk faktörüdür.
  • Bunun dışında erkeklerde kadınlara göre inme riski biraz daha yüksektir.
  • Kalıtsal özellikler ve coğrafi bölge yine değiştiremediğimiz risk faktörleridir örneğin siyah ırkta,Japonlarda ve Çinlilerde inme riski diğer gruplara oranla yüksektir.
  • Yine hem anne hem baba tarafında inme öyküsü olanlarda inme riski artmıştır.


Daha önemli risk faktörleri ise değiştirebildiğimiz yani tıbbi tedavi ve/veya yaşam tarzı değişiklikleri ile inme riskimizi azaltabildiğimiz durumlardır.

  • Bu durumların başında tansiyon yüksekliği yani hipertansiyon gelir. İnmelerin yarısından çoğu hipertansiyon ile ilişkilidir. Ortalama olarak hipertansiyon varlığında inme riski 4 kat artar ve kan basıncı düşürüldükçe risk azalır.
  • Kalp kapak hastalıkları,kalp ritim bozuklukları,şeker hastalığı,kolesterol yüksekliği,sigara kullanımı,yüksek miktarda alkol kullanımı,fiziksel aktivite eksikliği,önceden saptayabildiğimiz boyun damarlarında tıkanıklık ve geçici iskemik ataklar düzeltilebilir inme risk faktörleridir.

Birkaç risk faktörü bir arada bulunduğunda ve tedavi edilmediğinde inme riski oldukça artar. Örneğin egzersiz yapmayan,kötü beslenen,tansiyonu ve şeker hastalığı olan,tansiyonunu kan şekerini kontrol ettirmeyen birinde inme riski oldukça yüksektir.

Dr.Beyza Çitçi Yalçınkaya
Acıbadem Fulya Hastanesi/Nöroloji Bölümü
Tel:0 212 306 42 13

Dr. Beyza Çitçi yalçınkaya

Total
0
Shares
Related Posts

Meme Estetiği Kadına Özgüven Veriyor

Göğüslerinizin daha dolgun görünmesini istiyorsanız, meme dikleştirme ve büyütme operasyonunu düşünün. Daha küçük göğüsler istiyorsanız, meme dikleştirme ve küçültme operasyonunu birleştirerek düşünün.

Anne Karnında Radyasyona Maruz Kalan Çocuklar

Yapılan çok sayıda bilimsel çalışmanın sonuçları incelendiğinde, anne karnında radyasyona maruz kalan ya da radyasyona maruz kalmış ebeveynlerden doğan çocukların nörolojik açıdan en çok zarar gören bireyler olduğu görülmektedir.
Total
0
Share