Brakiterapi Nasıl Yapılıyor?

Prostat kanserinde uygulanan tedavi alternatiflerinden biri olan brakiterapi, prostat dokusunun içerisine yerleştirilen ve düşük dozda ışın veren radyoaktif kaynaklar ile kanserli dokunun yavaş ve sürekli ışınlanması esasına dayanıyor.

Prostat kanserinde uygulanan tedavi alternatiflerinden biri olan brakiterapi,prostat dokusunun içerisine yerleştirilen ve düşük dozda ışın veren radyoaktif kaynaklar ile kanserli dokunun yavaş ve sürekli ışınlanması esasına dayanıyor. Yan etkileri diğer tedavi yöntemlerine göre daha düşük olan brakiterapi özellikle uygun hastalarda başarılı sonuçlar veriyor.

•İlk aşamada hastaya kısa süreli anestezi altında yapılan rektal ultrasonografiyle alınan görüntüler üzerinden hastanın dozometrik çalışması yapılıyor. Yani hastaya işlem sırasında gerekli olan radyoaktif materyal ya da diğer adıyla seed (kullanılan ışın kaynağı) sayısı hesaplanıyor. Burada seed’ler arasındaki mesafe,prostat büyüklüğü,seed aktivitesi göz önüne alınarak uygulama için kaç seed gerektiği belirleniyor. Bu sayı,hastanın prostat büyüklüğüne göre değişiyor.

•Seedlerin yerleştirilmesi prostatın şekline göre değişiyor. Yapılan bu ön planlama sayesinde uygulama sırasında oluşabilecek sürprizler ve aksamalar ortadan kaldırılıyor.

•Brakiterapide kullanılan seed’ler 4,5 mm boyunda,0.8 mm çapında,titanyumla kaplı,içinde radyoaktif madde bulunan materyaller. Seed’ler,anüsle skrotum arasındaki yumuşak dokudan geçirilerek prostata yerleştiriliyor. İğneler prostat dokusuna geldiğinde bu ultrasonografi ile görülüyor ve böylece tam yerlerine konuluyor.

•Her bir iğne prostat içinde doğru pozisyona geldiğinde kaynağı prostata bırakarak iğneler geri çekiliyor.

•Ekilen seed’lerin enerjisi oldukça düşük ve bunlar devamlı olarak bulundukları bölgeyi ışınlıyor. Seed’ler çıkartılması söz konusu olmayan kalıcı implantlar ve bir ömür boyu burada kalıyorlar.

•Brakiterapi uygulaması tam bir ekip işi. Uygulama sırasında radyasyon onkoloğu,radyolog,ürolog ve iki radyasyon fizikçisi hazır bulunuyor.

Dr. Hakan Özveri

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share