Burun Akıntınızın Nedeni Saman Nezlesi Olabilir!

Diğer bir adı alerjik rinit olan saman nezlesi burun akıntısı, gözlerde kaşınma, burun tıkanıklığı, hapşırık ve sinüslerde basınç gibi soğuk algınlığı belirti ve bulgularına neden olur. Fakat soğuk algınlığı gibi virüs nedeniyle oluşmaz.

Alerjik rinit;polen,ev tozu akoru ve hayvan tüyü gibi ev içi ve dış ortamda bulunan alerjen maddelere vücudun reaksiyonu sonucu oluştuğundan kışın da görülebilir ve soğuk algınlığıyla karıştırılabilir.
Saman nezlesi belirti ve bulguları genellikle tetikleyici alerjene maruz kalır kalmaz aniden ortaya çaıkar ve aşağıdakileri içerebilir;

  • Burun akıntısı ve burunda tıkanık
  • Gözlerde sulanma ve kaşıntı
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Burunda,üst damakta veya boğazda kaşıntı
  • Sinüslerde basınç ve yüzde ağrı
  • Göz altında şişme ve morarma
  • Koku ve tat alma duygusunda azalma

Saman nezlesi belirtileri,polen,çimen yada tohum gibi yılın farklı zamanlarında artan alerjiyi tetikleyen maddelerin varlığıyla yılın belli zamanlarında aniden başlayabilir veya bu yılın bu zamanlarında alerjiniz kötüleşir. Eğer ev tozu akoru,küf ve hayvan tüyü gibi ev içi alerjenlerine karşı hassassanız yıl boyunca saman nezlezi belirti ve bulgularını yaşayabilirsiniz. Birçok kişinin alerji belirtiler yıl boyunca sürer fakat belirtiler yılın belli dönemlerinde kötüleşir.

Saman nezlesi mi,soğuk algınlığı mı?
İki hastalığın belirti ve bulguları arasındaki farklılıklar aşağıdaki gibidir;

Saman nezlesi
Belirti ve bulgular Şeffaf,sulu burun akıntısı,ateş olmaz
Başlangıç Alerjene maruz kalır kalmaz
Süresi Alerjen maddeye maruz kalındığı sürece

Soğuk Algınlığı

Belirti ve bulgular Yoğun sulu veya yeşil burun akıntsıı,orta derecede ateş

Başlangıç Virüsle temastan 1-3 gün sonra

Süresi 3-7 gün

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Nörosarkoidoz Nedir?

Sarkoidoz temel olarak akciğer olmakla birlikte tüm organları tutabilen, kronik granülomatöz (dokuda granülomların izlendiği) bir hastalıktır.

Diyabet İlaçları

Tip 1 diyabette insülin kullanmak gereklidir. İnsülin enjeksiyon şeklinde yapılmaktadır. Ağızdan veya burundan spray şeklinde kullanılan insülinlerin geliştirilmesi hala çalışma aşamasında olup küçük gruplarda denenmektedir.
Total
0
Share