Birçok insanın hayatlarında en az bir kez maruz kaldıkları “ayak mantar enfeksiyonu”sık görülen bulaşıcı bir deri hastalığıdır. En sık genç ve erişkin erkeklerde rastlanılan bu durum,kadınlarda ve 12 yaş altı çocuklarda da görülebilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Başlıca belirtileri ayakta kaşıntı,kabuklanma,sulantı kızarıklık yanma ve kokudur. Erken tanı konulup tedavi edilmezse gövde derisine ve tırnaklara sıçrayabilmektedir. Ayrıca deri bütünlüğü bozulduğu için dışardan giren bakteriler nedeniyle selülit ve lenfanjit gibi daha şiddetli ikincil enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Her iki durumda da yaşam kalitesi düşmektedir. Hastalar ile ortak havlu ve terlik kullanan diğer ev fertlerine kolayca bulaşabilmektedir.
Mantar enfeksiyonunun tanısı deri döküntüsünden kazıntı yapılarak direkt mikroskop altında incelenerek konulmaktadır. Basit sınırlı enfeksiyon tedavisi dışarıdan sürülecek kremler ile mümkündür. Ancak enfeksiyona meyilli kişilerde mükerrer tekrarlar görülebilmektedir. Şiddetli enfeksiyonlarda ve krem tedavisine dirençli vakalarda ağızdan alınan mantar öldürücü haplar önerilmektedir. Tırnak tutulumu durumunda tedavi güçleşmekte ve en az 3 ay mantar öldürücü ilaç ve 1 yıl tırnak cilası kullanılması gerekmektedir. Uzun süreli tedavilerde hasta uyumu çok önemlidir. Eğer tedavi erken kesilirse tekrarlama ve direnç riski gelişebilmektedir. Geç tanı konulmuş kronik vakalarda ikincil bakteriyel enfeksiyon eklenmiş ise hastanede yatırılarak hastalara damar yolu ile antibiyotik tedavisi uygulamak gerekmektedir.
Dr. Ayşe ferzan Aytuğ