Bal

Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak

Bal,arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.

Balın içeriği:Balın ilk akla gelen özelliği tatlı olmasıdır. Bunun sebebi balın içindeki üç şekerdir. Üzüm şekeri (% 34),sakroz(%2) ve levuloz (meyve şekeri% 40) bundan başka balın% 17 ‘si su geri kalan% 7’lik bölümü ise demir,sodyum,kükürt,magnezyum,fosfor,polen,manganez,alüminyum,gümüş,albumin,dekstril,azot,protein ve asitlerden oluşur. Ayrıca bal içerisinde onbeş şeker tespit edilmiş olup bunlardan bazıları şunlardır:fruktoz,glikoz,sakkaroz,maltoz,izamaltoz,erloz,kestoz,melezitz ve rafinozdur.

Baldaki vitamin ve mineraller:Eskiden bal içerisinde vitamin olmadığı veya çok az olduğu kanaati hakimdi fakat kimyasal ve biyolojik araştırma metodları geliştirildikten sonra bal içerisinde çeşitli miktarda,tiaomin,riboflavin,askorbik asit,pirisdoksin,pantotenik asit,niasin ve az miktarda biotin,folik asit tespit edilmiştir. Bal içerisindeki minarellerin miktarı%0,02 ile%1,0 civarındadır. Bu minareller Potasyum,klor,kükürt,kalsiyum,sodyum,fosfor,magnezyum,silis,demir,mangan ve bakır’dır. Bunlar içerisinde potasyum,kalsiyum ve fosfor fazla bulunmaktadır.

Balın faydaları:

  1. İyi bir koruyucudur.
  2. Mideye kuvvet verir.
  3. Kansızlığı giderir.
  4. Damarları açar.
  5. Kabızlığın giderilmesini sağlar.
  6. Yara,iltihap giderir.
  7. Göze faydalıdır.
  8. Karın ağrısını geçirir.
  9. İdrar söktürücü etkisi vardır. Mesane yollarını temizler,iltihabı giderir.
  10. Karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir ve hücrelerde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.
  11. İlaçların yan etkisini önler.
  12. Kolesterolü düşürür.
  13. İhtiva ettiği A,B,C ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

Dyt. G.hülya Günsoy

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabet Neden Artıyor?

Genetik bir hastalık olan tip 2 diyabetin toplumda hızla artan bir hastalık olduğu bilinmekte.

Kulak çınlamasında ne zaman doktora başvurulmalı?

Kulak çınlaması, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun yüzde 10-15’inde görülüyor. Sürekliliği halinde uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve bazı klinik depresyonlara neden olabilen kulak çınlamalarının vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekiyor.
Total
0
Share