Siz de ‘Ben Horluyormuşum’ Diyor musunuz?

Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanısıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Uyku apne sendromuna yakalanan çoğu kişi kliniklere “Ben horluyormuşum”diyerek geliyor. Sendromun klasik belirtileri,horlama ve uykuda nefes durması. Gündüz uykululuk hali,uyuduğu halde yeteri kadar dinlenemediğini hissetme de diğer belirtiler arasında yer alıyor. Bunların dışında geceleri baş ve boyun bölgesinin terlemesi,baş ağrısı ile uyanmak,geceleri sık tuvalete gitmek,yüksek tansiyon,gece çarpıntı yaşamak da bulgular arasında görülüyor.

Cinsel isteksizliğe neden oluyor
Yüksek tansiyon ve kalpte ritim bozukluğu,uyku apne sendromunun yol açtığı hastalıklar arasında yer alıyor. Tansiyon hastaları ilaç kullansalar da kan basınçlarının düzenlenmesi mümkün olmayabiliyor. Uyku apne tedavisi ile tansiyon düzenli hale geliyor ve ilaç kullanımı azalıyor. Uyku apne sendromunun yol açtığı önemli sorunlardan biri de cinsel isteksizlik. Uyku apne sendromu,hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel isteksizliğe sebep olarak özel hayatlarını olumsuz etkiliyor.

Adım adım tanı nasıl konuyor?
Yakınmaları olan kişi,doktora başvurduğunda,öncelikle bir değerlendirme yapılıyor. Üst solunum yolu muayenesi gerçekleştiriliyor. Bu nedenle kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekiyor. Değerlendirme sonrasında,hasta uyku laboratuvarına alınıyor. Burada polisomnografi adı verilen uyku testleri yapılıyor. Vücudun çeşitli yerlerine takılan elektrotlarla hastanın uykusu izleniyor. Cihazlar,tansiyon ölçmeye,erektil fonksiyon olup olmadığını izlemeye,uyku sorunlarının uyku pozisyonuna göre mi meydana geldiğini belirlemeye yardımcı oluyor. Polisomnografi testleri,hastanın talebi üzerine evde de yapılabiliyor. Elektrotların uykudan 1 saat önce bağlanması gerekiyor. Kayıt süresi genellikle 6-7 saat. Kaliteli 4 saatlik uyku da sonuç almak için yeterlidir. Hastalığa tanı koymada apne ve hipopne sayıları da önemlidir. Uykuda solunumun durması apne,yavaşlaması hipopne olarak tanımlanıyor. 1 saat içinde beşten fazla solunum durması yaşanmışsa,o kişiye uyku apnesi tanısı konuyor.

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu

Total
0
Shares
Related Posts

By Pass’tan Korkmayın

By-pass, geçmiş yıllarda kullanılan malzemeler ve deneyim eksikliği nedeniyle yüksek riskli bir ameliyat olarak bilinse de, bugün risk yüzde 1 -2 oranında görülüyor.

Grip Aşısı İçin En Uygun Zaman Sonbahar

Her yıl özellikle okullarda görülen grip salgınları mevsim gereği herkesin gündeminde. "Çocuğumu korumak için ne yapabilirim?" demeden önce hastalığı tanımakta fayda vardır.
Total
0
Share