Diyabet Tedavisi Elinizde

Diyabet hastalığı konusunda bilinçli olmak ve sıkı takip, bizlerin de en az diğer insanlar kadar sağlıklı olmamıza yardımcı olacaktır.

Beslenme programları,bireysel özelliklere göre değişiklik gösterir. Kişiye ve kan şekerine özgü beslenme planları diyetisyen hasta işbirliği içinde ayarlanmalıdır. Diyabet hastalığı konusunda bilinçli olmak ve sıkı takip,bizlerin de en az diğer insanlar kadar sağlıklı olmamıza yardımcı olacaktır.Diyabet tedavisinde amaç;iyi kan şeker değerini yakalamaktır.

Diyabette Beslenme Tedavisinde Dikkat Etmeniz Gerekenler:

  • Kan şekerini ani yükselten şeker ve şeker içeren besinler (reçel,bal,pekmez,meyve suyu,çikolata,kek,tatlı ve pastalar…) azaltılmalıdır. Yenilmesi gereken miktar için diyetisyeninize danışmalıdır.
  • Yemek saatlerinin düzenli olması ve öğün atlanmaması tedavi planının en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. 3-3,5 saat aralıklarla,güne yediklerimizi yayarak,sık ve yeterince yemek gerekmektedir.
  • Kilolu ve obez bireylerde ideal kiloya ulaşmak hedeftir. Vücut yağ oranının artması ile diyabet görülme riskinde de artış görülür. Obez bireylerin %80 inde diyabet oluşumunu görebiliyoruz. Ülkemizde obezite sıklığı %25 ve fazla kilolu bireylerin oranı ise %55-60 olarak biliniyor.
  • Posalı ve lifli besinlerin (sebze,baklagiller,kepekli besinler,tam buğday,çavdar….) miktarı arttırılmalıdır.
  • Alkol miktarı,içilip içilemeyeceği doktor ve diyetisyeninize danışarak belirlenebilir. Alkol,şekerin kullanımını engelleyerek kan şekeri seviyesinin düşmesine (hipoglisemi) neden olur. Bu nedenle aç karnına alkol alınmamalıdır;mutlaka yemek yanında tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • İdeal kiloyu korumak ve kardiyolojik hastalıklardan korunmak amacıyla;yağ ve yağlı yiyecek (kaymak,krema,tereyağ,içyağ,mayonez,etin yağlı kısımları,tavuğun derisi,sakatatlar,şarküteri ürünleri…) miktarını azaltmalıdır.

Diyabet Hastalığı ile İlgili Diğer Makaleler

Dyt. Müge Aksu

Total
0
Shares
Related Posts

Su İçmeyi Sevmiyoruz, Tuza Bayılıyoruz

Böbreklerimiz vücudumuzda adeta filtre görevi görüyor. Günde yaklaşık 200 litre kan temizleyen böbrekler, protein gibi yararlı maddelerin vücutta kalmasını, üre ve kreatinin gibi zehirli atıkların ise idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlıyor.
Total
0
Share