Akciğer kanseri nasıl önlenir?

Akciğer kanser riskini azaltan beş basamak

Basit ama en önemli basamak hiç bir zaman sigara içmemek veya içiliyorsa hemen bırakmaktır. Akciğer kanser vakalarının % 90 sebebi sigara içmektir. Sigara kullanan bir kişi sigarayı bıraktığında ancak 10 yıl sonra hiç içmemiş kişilerin konumuna gelebilir.
Sigara içmek akciğer kanseri dışında,üst gastrointestinal sistem kanserleri (ağız,farenks,larenks,özafagus) görülme riskini de artırır. Sigara içmek ayrıca mesane,böbrek,kalın bağırsak ve serviks kanseri oluşumunda da önemli rol oynar. Sigara koroner kalp hastalığı,bronşit,amfizem,inme riskini de artırır.

Diğer taraftan akciğer kanserinin % 20’si hiç sigara kullanmamış kişilerde görülmektedir. Bu sebeple sigara içmeyenler,sigara içen yakınları ve arkadaşlarının sigara dumanına maruz kalmamak için onlara kibarca sigaralarını uygun yerlerde (oda veya bina dışında) içmelerini rica etmelidir.

Akciğer kanser riskini azaltan beş basamak

1. BASAMAK:SİGARA İÇMEYİN.

Şayet sigara içiyorsanız hemen bırakın,içmiyorsanız sigara dumanından uzak durun.

2. BASAMAK:BOL MİKTARDA MEYVE SEBZE TÜKETİN.
En azında günde 2 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

3. BASAMAK:DÜŞÜK YAĞLI YİYECEKLERİ SEÇİN.

Yiyecek ve içeceklerde düşük yağ oranı taşıyanları seçin. Kırmızı et ve et ürünlerini kesin. Daha az kek,bisküvi,pasta tüketin.

4.BASAMAK:FİZİKSEL OLARAK AKTİF OLUN.
Sağlıklı bir yaşam için aktif olmak akciğer kanser riskini azaltır. Haftada en az bir kez mutlaka egzersiz yapın.

5.BASAMAK:ALKOL KULLANIMINI AZALTIN.
Yüksek oranda alkollü içecek tüketimi beraberinde sigara tüketimini de artırmaktadır.

Diyet ve akciğer kanseri

Sigaranın yanı sıra bazı diyetsel faktörler de akciğer kanser riskini atırmaktadır. Özellikle artmış oranda hayvansal yağ,kolesterol ve alkol kullanımı bunların arasında sayılabilir. Fazla sebze ve meyve tüketimi ile akciğer kanseri gelişimi riski % 20–33’e varan oranlarda azaltılabilmektedir.

Sebze ve meyvelerin içerdiği vitaminler:

Karotenoidler:Özellikle havuç,koyu yeşil yapraklı sebzeler,domates,kırmızıbiber,incir kavun ve kaysıda bol miktarda bulunur.
C vitamini: Biber,brokoli,ıspanak,turunçgillerde bulunur.
E Vitamini: Bitkisel yağlar;mısır gevreği,nohut,bu vitaminde zengindir.
Selenyum: Fındık,balık,yumurtada bulunmuştur.

Dengeli bir diyetle beslenme yerine bunları içeren bir takım maddelerin alınmasının kanser riskini azalttığına dair kanıt yoktur.

Dr. Nevin Fazlıoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Anoreksia Nervosa

Psikolojik kökenli olan bu yeme bozukluğunda kişi ısrarla günlük yemek tüketim ihtiyacını normal sınırların altına düşürmektedir. Anoreksia'nın tanı olarak konulmasında hem Beden kitle indexi hem de psikolojik ...

Anne Karnında Radyasyona Maruz Kalan Çocuklar

Yapılan çok sayıda bilimsel çalışmanın sonuçları incelendiğinde, anne karnında radyasyona maruz kalan ya da radyasyona maruz kalmış ebeveynlerden doğan çocukların nörolojik açıdan en çok zarar gören bireyler olduğu görülmektedir.
Total
0
Share