AŞININ YAŞI VAR MIDIR?
Aşı günümüzde etkinliği tartışılmaksızın kabul gören ve özellikle 5-50 yaş arası alerjik rinit ve astımlılarda başarı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Yenidoğanda uygulanmaz,çünkü henüz vücut allerjenle karşılaşmamış ve bağışıklık sistemi allerjik reaksiyon oluştucak kadar duyarlanmamıştır.
AŞININ YARARLARI NELERDİR?
- Aşı alerjen duyarlılığına bağlı ortaya çıkan bahar alerjisi(mevsimsel alerji) bulguları arasında yer alan burun kaşıntısı,tıkanıklığı,akıntısı,gözlerde kaşınma,kızarma ve hapşırma gibi yakınmaların uzun süreli tedavisini sağlar.
- Burun spreyi ve diğer ilaçlara gereksinimi belirgin azaltır ya da ortadan kaldırır.
- Aşı astımlı hastalarda atak sıklığını ve ilaç gereksinimini azaltır.
- İmmunoterapi,bir alerjik hastalığı olan (örn. bahar nezlesi) çocuklarda ileride diğer bir alerjik hastalık (astım…) gelişimini önler.
AŞININ YAN ETKİLERİ VAR MI?
İmmunoterapide enjeksiyonlardan hemen sonra bazen allerjik reaksiyonlar görülebilir.
- En sık gözlenen enjeksiyon yerinde kızarıklık ve şişlik oluşmasıdır.
- Çok daha nadir olarak ta vücutta kızarıklık ve şişlik,nefes darlığı,öksürük gibi bulguların ortaya çıktığı şiddetli reaksiyonlar görülebilir.
- Bu reaksiyonlar genellikle enjeksiyonu takiben 20-30 dakika içinde geliştiğinden,hastaların aşıdan sonra uygulama yapılan yerde en az 30 dakika beklemesi gereklidir. Bu reaksiyonlar ivedi olarak tedavi edilir ve ortadan kaldırılır.
- Bunlar dışında immunoterapinin bilinen kısa yada uzun süreli bir yan etkisi yoktur.
Dr. Gülden paşaoğlu Karakış