Güneş Çarpması Hayati Tehlikeler Doğurabilir!
Sanılanın aksine sadece yaşlıların ve çocukların değil,gençlerin de güneşe karşı tedbirli olmaları gerekir. Kendilerinde kalp ya da tansiyon hastalığı bulunmadığı için güneşten korunmalarına gerek olmadığını sanan gençler çok yanılıyor. Genç yaştaki kişilerin özellikle sahil ve deniz kenarlarında veya havuz başlarında kızgın güneş altında saatlerce kalmaları büyük tehlike yaratıyor. Çünkü aşırı sıcak nedeniyle oluşan sıvı ve mineral kaybı,kanın yoğunluğunu artırıyor. Bunun sonucunda da vücudun terleme ile soğuma dengesi bozuluyor ve halk arasında ‘güneş çarpması’ olarak adlandırılan beyin ödemi gibi tehlikeli durumlar ortaya çıkabiliyor.Güneş çarpması bulantı ve fenalık hissiyle başlar,ardından da şuur bulanıklığı,yüksek ateş ve kasılmalar ortaya çıkar. Bu belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Sıcak yüzünü iyiden iyiye hissettirmeye başlayan güneş sayesinde,sadece dışımız değil içimiz de ısınıyor. Ancak kıpır kıpır bir ruh haline bürünmemizi sağlayan sıcak havanın tadını çıkarırken,tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Çünkü aşırı sıcak hava,genç-yaşlı herkesin sağlığını tehdit edebiliyor.
Sıcak havanın en çok vücut direnci düşük olan ileri yaştaki kişileri,hamile kadınları ve çocukları etkiliyor.
•Sıcak kalp krizini tetikliyor.
•Aşırı sıcak havalarda yetersiz sıvı alınırsa,vücut aşırı miktarda sıvı ve mineral kaybediyor. Bu durum da,tansiyonda aşırı düşmelere yol açıyor.
•Kanın yoğunluğunun yükselmesi ve daha hızlı pıhtılaşma eğilimine maruz kalması nedeniyle beyin ile kalpteki damar tıkanıklığı artıyor. Bu durum da,kalp hızının artmasına neden oluyor.
•Bütün bu sorunlardan en çok kalp-damar hastaları,tansiyon hastaları ve kalp yetersizliği olan kişiler nasibini alıyor.
•Bu tür hastaların önemli bir kısmı zaten tansiyon düşüren,kalp ritmini artıran ve özellikle de vücuttaki artı sıvıyı azaltan ilaçlar kullanıyor.
Beyin Anevrizması Sonucu Hayatını Kaybetti…
Prof. Dr. Sinan Dağdelen