Halk arasında beşik ölümü olarak bilinen ani bebek ölümleri gelişmiş ülkelerde 1-12 aylık bebekler arasında en sık görülen ölüm sebebidir. Bu ölümlerin yüzde 95’i bebeklerin ilk 6 ayında ve çoğunlukla 2-4 ay arasındaki bebeklerde gerçekleşmektedir. Bu tür acı olaylara sebebiyet vermemek için annelerin bebeklerini emzirirken oldukça dikkat etmeleri gerekiyor. İşte bebek emzirirken dikkat edilmesi gereken hususlar:
Ani bebek ölümleri 1-12 aylık bebekleri tehdit ediyor!
- 1-12 aylık ve bilhassa 1-6 aylık bebeklerinizi mutlaka yan yatırmaya özen gösterin.Bu bebeğinizin çıkaracağı süt veya tükürük salgısının nefes borusuna kaçmasını engelleyecektir.
- Yan yatış pozisyonda bebeğin yüzüstü pozisyona dönüş olasılığını azaltmak için altta kalan kol öne getirilmelidir.
- Ani bebek ölümü vakalarının yüzde 30’u bebeklerin ideal olmayan yerlerde yatırılması neticesi gerçekleşmektedir.
- Bebekleri yumuşak yatak,yastık ve yorgan gibi yüzeylere yatırmayın.
- Yatak ve karyola uyumlu olmalı,yatak-karyola arasında bir parmak ya da 2 cm.’den daha fazla aralık olmamalı. Karyola parmaklıkları arasında 2 parmak ya da 5 cm. genişliğinden fazla mesafe bulunmamalıdır.
- Bebeğinizin ağzında emzik veya biberonla uyumasına izin vermeyin. Bu durum bebeklerin boğulmalarına yol açıyor.
- Bebeklerin çok kalın giydirilmeleri ve kundaklanmaları,ani bebek ölümleri açısından risk etkenleri arasında yer alıyor.
- Bebeğinizi mevsim şartlarına ideal olarak giydirin ve kundak yapmayın.
- Bebeğinizin bulunduğu oda sıcaklığının yaz-kış 24 derece olmasını sağlayın.
- Bebeklerinizi aşırı sıcak ve soğuktan koruyun.
- Bebeklerinizi kendi yataklarında yatırın.
- Sizinle beraber uyumaları;yatakların bebekler için ideal malzemeden olmaması,ağırlığınız altında kalma riski nedeniyle önerilmemektedir.
- Bebeklerin uyudukları yatakların çarşafları gergin ve temiz olmalı,battaniye veya örtü kullanılacaksa bu malzemeler yatağın altına sıkıca yerleştirilmeli ve bebeğin ancak göğsüne kadar örtülmelidir.
- Bebeklerin örtü veya battaniyeyi yüzlerine çekme ve nefessiz kalma ihtimaline karşı,uykuları süresince aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir.
Emzirmeden önce hazırlık
- Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkayın.
- Yeni kaynatılmlş ılık suya batırdığınız pamukla meme başlarınızı silin.
- Bebeğinizi mümkün olduğu kadar dik bir pozisyonda kucağınıza alın. Bu pozisyon hem kusma neticesinde soluksuz kalmayı engeller hemde olası orta kulak enfeksiyonlardan bebeği korumuş olur.
- Meme başınızı bebeğin yanağına değdirerek onun içgüdüsel olarak memenize yönelmesini sağlayın. Bebeğinizin meme başını çevresindeki koyu renkli kısımla (ayla) birlikte ağzına almasını sağlayın. Böylece bebek bu kısma dudaklarıyla bastırdıkça meme başından süt gelir. Sadece meme ucunu emerse yeterli süt alamayacaktır.
- Gaz sancılarını engellemek için hava yutmasını en aza indirmek gerekir. Bunun için emzirirken bebeğinizi mümkün olduğu kadar yere dik tutmaya çalışın.
- Gazını çıkarmak için başını omzunuza dayayıp yine dik bir pozisyonda sırtına hafif hafif vurmanız yeterli olacaktır. Bebeğiniz yuttuğu hava ile birlikte bir kısım sütü geri çıkartabilir. Bu nedenle omzunuza önceden temiz bir peçete ya da mendil koymalısınız. Bu işlem 15-20 dakika sürmelidir.
Dr. Ali Kaya