Halk arasında ‘saman nezlesi’ ve ‘göz nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit ve konjuktivit genellikle nöbetler halinde tekrarlayan;hapşırık,burun akması,gözde sulanma ve kaşınma,burunda ve damakta kaşınma,geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi,nezleyle aynı belirtiler gösteriyor.
Her iki hastalığın belirtileri arasındaki en önemli farklar ise bahar alerjisi belirtilerinin iki haftadan fazla sürmesi,ateşin olmaması,akıntının renksiz olması ve şikayetlerinizin sürekli olmayıp aralıklı krizler halinde olmasıdır.
Yakınmalarınız ve aile öykünüz tanıyı koymaya yardım edecektir.
Doktorunuz alerjiden şüphelendiği takdirde kesin tam için sizden alerjik deri testi,burun içine alerjen maddelerle yapılan uyarı testi veya kan tetkikleri isteyebilir.
Mutlaka tedavi edilmeli
Bahar alerjisinin hafife alınmayıp,mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Aksi halde üst solunum yollannda başlayan sorun,zamanla alt solunum yollarına yayılabiliyor,bunun sonucunda astım ataklarına neden olabiliyor.
Yapılan çalışmalara göre;bahar alerjisinin astıma dönüşme oranı yüzde 30 gibi yüksek bir oranda seyrediyor. Bunun nedeni ise hastaların nasıl olsa geçecek düşüncesiyle doktora başvurmamaları,yeterince alerjenden korunmamalan ve sigara içmeye devam etmeleri.
Bu nedenle bahar alerjisinde erken tanı ve tedavi,hastanın sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından çok önemlidir.
Dr. Gülden paşaoğlu Karakış