Depresyon kalp ritmini bozuyor mu?

Yıllarca ritm bozukluğu yaşayanlar, hastalıklarının psikolojik kökenli olduğuna inandırılıyor, gereksiz yere uzun yıllar antidepresan tedavisi görüyorlar.
Sanıldığının aksine ritm bozukluğunu depresyonla ilişkilendirmek zor. Yıllarca ritm bozukluğu yaşayanlar,hastalıklarının psikolojik kökenli olduğuna inandırılıyor,gereksiz yere uzun yıllar antidepresan tedavisi görüyorlar.

Kalp kaslarında gelişen bir tür elektriksel olay,kalbin kasılmasını sağlar,kalbin düzgün bir şekilde kasılması için kalbin tüm boşluklarının birbirine uyumlu zamanlarda kasılması büyük önem taşır.
Kalp dakikada 60-100 defa kasılır. Kalpteki ritm bozukluğu,çarpıntıya neden oluyor bu da depresyon ve panik atak belirtisi olarak görülüyor. Kalp ritmi bozulan kişiler bu nedenle yıllarca panik atak ve depresyon tedavisi görüyor.

Çarpıntı şikayeti olanların kalp ritmlerinin incelenmesi gerekir;kalp hızının artması her zaman ritm bozukluğu değildir,eğer kişi kalp atışlarını hissediyorsa bu çarpıntının oluşması anlamına gelir.

Hastaların başvurduğu başlıca şikayetler arasında çarpıntı,kalp atışlarında düzensizlik,nabız yavaşlığı,baş dönmesi,göğüs ağrısı,yürüdüğü zaman nefes darlığı oluşması gibi şikayetler yer alır.

Kalbin elektrik sistemini tutan hastalıklar çarpıntı ataklannı kolaylaştırır. Yıllarca ritm bozukluğu yaşayanlar,hastalıklarının psikolojik kökenli olduğuna inandırılıyor,gereksiz yere uzun yıllar antidepresan tedavisi görüyorlar. Ancak bazı kişilerde psikolojik faktörler,bazı tür ritm bozukluklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor…

Çarpıntı,taşikardi,ritm düzensizliği oluyorsa;mutlaka ritm sorunu var mı,başka kalp hastalığı var mı araştırmak gerekiyor. Olası yapısal nedenleri de ayrıştırmak lazım.

Doğru tanının konulması için öncelikle hastanın hikayesinin düzgün bir şekilde alınması gerekir,bununla beraber eğer mümkünse ritm bozukluğu sırasında kişinin nabzını sayması önemlidir. Ayrıca kalp damar hastalığı,kalp kapak hastalığı,yüksek tansiyon,tiroit,kansızlık olup olmadığına bakılması gerekir,ritm bozukluğu sırasındaki EKG kayıtları,çarpıntısı sık olup,uzun süre devam edenlerde faydalıdır.

Doç. Dr. Ahmet Akyol

Total
0
Shares
Related Posts

Meyve ve Sebzenin Fazlası da Zararlıdır

Bir meyve veya sebzeyi gündelik hayatta normal olarak tüketebilirsiniz ancak sırf iyi gelecek diye abartılı tüketmek yanlıştır. Kolesterol yüksekliği belli derecelerin üzerine çıkınca belli yaşlarda, belli şartlarda kişilerin hayatını tehdit ediyor.
Total
0
Share