Normal koşullarda bebeklerin çoğu 38-41 haftada dünyaya geliyor. ABD Kadın Doğum Uzmanları Derneği in 39 haftaya kadar tutulmasını öneriyor. Gebeliklerdeki çeşitli riskler ya da anne adayının özel bir tarihte doğum yapma isteği gibi nedenlerle pek çok bebek doğum haftalarından önce dünyaya getiriliyor. Normal koşullarda bebeklerin çoğu 38-41 hafta arasında dünyaya geliyor. Çünkü bu haftalarda,bebeğin sağlığı ve gelişimini tamamlaması için gereken şartlar,tamamlamış oluyor. ABD Kadın Doğum Uzmanları Derneği mümkünse bebeklerin anne karnında 39. haftaya kadar tutulmasını öneriyor. Çünkü bebeklerin akciğerleri 39. haftada tam anlamıyla geliştiğinden doğuma hazır oluyor.
Akciğerler İlaçla Geliştiriliyor
34 . haftadan sonra anneye ya da anne karnındaki bebeğe ait çeşitli risk faktörleri varlığında "Bebek içerde mi,dışarıda mı daha güvenli sorusunun yanıtını vermemiz gerektiğinde ultrasonografi eşliğinde anneden amniyosentezle sıvı alıp bebeğin akciğerlerinin gelişip gelişmediğini test edebiliyoruz.
Gebeliğin devamının riskli olabileceği durumlarda eğer bebeğin akciğerleri gelişmişse,doğurtma yönünde karar veriliyor. Akciğerlerin gelişmemiş olması halinde ise bebeği anne karnında daha fazla tutmak yönünde karar alınıyor.
Anne Karnından Sıvı Alınıyor
Bu çalışmamızda 34. gebelik haftasından sonra anneden sıvı alıp da fetusun akciğer gelişimini yetersiz bulduğumuz anneleri onamlarını alarak iki gruba ayırdık:Birinci gruptaki bebeklerin akciğerlerinin gelişmesi için annelere steroid ilacını verdik,diğer gruba ilaç vermedik . Bir hafta sonra yeniden amniyosentez yaptık. Sonunda steroid verilen annelerin bebeklerinin akciğer gelişiminin çok daha hızlı olduğunu gördük . 24-34 hafta arasındaki gebeliklerde yani 5,5 ile 8 ay arasında erken doğum riski olanlarda steroid uygulaması standart olarak yapılıyor ve bu uygulamanın bebeklerin ölüm riskini azalttığını biliyorduk. Bizim çalışmamız ise,steroid vermenin 34 haftadan sonra da etkili olabileceğini gösteren dünyadaki ilk ciddi bilimsel çalışmaydı. Çalışmalar yürütülüyor.
Dr. Doç.dr. ibrahim Bildirici