Bebeklerde Bıngıldağın Kapanmasını Geciktiren Nedenler

Aile Hastanesi Bahçelievler Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Hamit Aytar bebeklerde bıngıldağın geç kapanmasının nedenlerini anlatıyor.

Halk arasında bıngıldak olarak bilinen ve bilimsel adıyla ‘fontanel’ olarak adlandırılan yapıdan insanın baş bölgesinde altı adet bulunuyor. Bir bebeğin kafa büyüklüğü bir yaşını bitirdiğinde yetişkin halinin yüzde 90’ına,6 yaşının sonunda ise yüzde 95’ine ulaşıyor. Gelişim süreci içinde bıngıldak kendi kendine kapanıyor. Ancak bıngıldağın kapanmasını geciktiren başlıca 5 neden bulunduğunu belirten Aile Hastanesi Bahçelievler Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Hamit Aytar,bunları şöyle sıralıyor:

1. Beslenme yetersizliği.

2. D vitamini eksikliği.

3. Tiroid bezinin yetersiz çalışması (hipotiroidi).

4. İskelet gelişim bozukluklarını içeren sendromlar.

5. Hidrosefali (Beyin basıncını artıran,kafatasını genişlemeye zorlayan durumlar).

Dokunun Kapanma Süresi Ön fontanel esas ebeveynlerin farkına vardığı,elle rahatlıkla hissedebildikleri ve bıngıldak diye nitelenen en büyük fontaneldir. Normalde aylar içinde giderek kapanır ve genelde 18. aya kadar tamamen kapanmış olur. Diğer fontaneller ise daha küçüklerdir ve doğum sonrası 2-3 ay içinde kapanırlar.

D Vitamini Takviyesi Şart

Bıngıldakların kapanması bebeğin büyümesi,bununla orantılı olarak kafatası kemiklerinin büyümesi ve kemikleşme sürecini tamamlamaları şeklinde oluyor. Yani yumuşak bağ dokudan kemikleşmeye,mesafenin kemikle kapanmasına doğru bir süreçtir. Bu dönemde iyi beslenme,D vitamini yönünden takviye kemikleşmeyi sağlayan önemli unsurdur.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share