Bembeyaz Bir Konu

Bu grubun içinde sütün dışında sütten elde edilen yoğurt,peynir,süzme peynir,yayık ayranı,dondurma,puding ve mikshake gibi besinlerde yer almaktadır.

Süt, yoğurt ve peynir vücudumuz için gerekli kalsiyum ve riboflavinin (B2 vitamini) en iyi kaynaklarıdırlar. Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum,süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz. Bu gruptaki besinler aynı zamanda protein,fosfor,potasyum,A ve D vitamininin iyi kaynağıdırlar.

Süt grubu besinlerin yağ ve kolesterol içeriği değişkenlik göstermektedir. Yağsız süt %0.5 veya daha az oranda yağ içerir. Tam yağlı süt ise %3.25 oranında yağ içerir. Yağ içeriği azaltılmış olan süt ürünlerinde kolesterol içeriği de azdır. Yağ içeriğinden bağımsız olarak diğer besin öğelerinin kalsiyum,protein,fosfor ve D vitamini içerikleri aynen sabit kalır. Süt grubu besinlerinde iki tip şeker vardır:doğal olarak bulunan laktoz ve sonradan eklenen şekerler. Süt ürünlerine sonradan eklenen şekerler genelde dondurma,aromalı yoğurt ve süt gibi ürünlerde lezzeti arttırmak amacıyla katılmaktadır. Bu grupta tereyağı,krema,krem peyniri ve ekşi krema gibi besinlerde yer almaktadır. Bu ürünler,homojenize edilmemiş sütten doğal olarak ayrılan krema kısmından elde edilirler. Süt grubu besinlerin aksine bu tür besinler çok az miktarda mineral,vitamin ve protein içerirler. Çoğu kişi,süt grubu besinleri ihmal etmektedirler. Besin piramidi günde iki ila üç porsiyon süt grubu besinlerin tüketimini önermektedir. Ancak bazı özel durumlarda bu miktarı arttırmak gerekmektedir. Örneğin hamileler,emzikli anneler,yaşlılar,24 yaş altındaki yetişkinler ve menopoz dönemindeki yetişkinler kalsiyum gereksinimi için daha fazla miktarda tüketmelidirler. Bir porsiyon miktarları ise 200 ml süt/yoğurt bir porsiyon süt grubuna eşittir.

Piramit Önerileri:

Kalsiyum ihtiyacınızı göz önünde tutarak,yemeklerinizde süt grubunda yer alan besinleri bulundurmaya dikkat edin:kahvaltılık tahıl ürünleriyle süt,sandviç arasında peynir,sebzelerin yanında yoğurt,sütlü kahve,salata ve çorbaların üzerine rendelenmiş peynir gibi.
Atıştırma yaptığınızda kalsiyumdan zengin süt ürünlerini tercih edin. Yoğurt,süt ve peynir oldukça uygun seçeneklerdir. Tatlı olarak dondurulmuş yoğurt veya puding denenebilir.
Krema yerine yağsız veya az yağlı süt tozu kullanın.
Krema yerine yağsız veya az yağlı süt tozu kullanın.
Smetena (ekşi krema) yerine süzme peynir veya az yağlı sade yoğurtlu tarifeleri kullanın.
İçecek olarak ayranı tercih edin. Yağsız veya az yağlı yoğurttan yapılmış olabilir.
Güne,bir süt ürünüyle başlayın:kahvaltının yanında bir kase yoğurt veya bir kutu meyveli yoğurt olabilir.
Güne,bir süt ürünüyle başlayın:kahvaltının yanında bir kase yoğurt veya bir kutu meyveli yoğurt olabilir.
Dışarıdan ısmarladığınız yiyeceklerin yanında bir kutu süt de alabilirsiniz.

Dyt. Aslı İçingür

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Yanlış Bilinen Diyet Tavsiyeleri

Yeni bir diyete başladığınızda, başarı için sözde ipuçları ile birçok tavsiye duyabilirsiniz. Bu popüler diyet efsanelerini ve yanlışlıkları uygulamaktan kaçınarak hedeflerinize daha hızlı bir şekilde ulaşmak hiç de zor değil.
Read More

Gaz ve Şişkinliği Giderici Yöntemler

Zencefil, nane ve tarçın yiyeceklerinize lezzet vermekten fazlasını yapabilir. Bu saydıklarımız gazınızı dindirebilecek ve halihazırda mutfağınızda bulunması muhtemel olan doğal yöntemlerden yalnızca birkaç tanesi…
Read More

Vejetaryenler İçin Protein Rehberi

Vejetaryen beslenenler, protein yönünden zengin besinlerden uzak kalmak zorunda değildir. Tahıl ve baklagiller ile birlikte sağlıklı bir kombinasyon oluşturarak vücudunuzun ihtiyacı olan proteini alabilirsiniz.

Glutensiz Diyet

Glutensiz diyet ; buğday, arpa, çavdar, (belki) yulaf içeren tüm gıdalardan uzak durmak ve onları tüketmemektir.
Total
0
Share