Böbrek Yetmezliğinin En Sık Görülen Nedeni: Diyabet

Diyabet, böbrekte küçük damarlarda hasar meydana getirir. Bu da kandan, idrarla atılacak toksinleri filtre etme yeteneğini azaltır.
Şeker hastalarında yıllar içinde böbreklerin küçük damarlarının etkilenmesi sonucu normal idrar tahlili ile tanınmayan küçük miktarda protein kaçışı görülür ki buna mikroalbuminüri denir ve özel laboratuvar araştırmaları gerektirir. Bu erken dönemde bozukluk tanınır ve etkin olarak tedavi edilerse böbreklerdeki hasar azaltılabilir.

Böbreklerdeki bu sorun için ne yapılmalıdır?
Bu dönemde,diyette proteinin ve tuzun kısıtlanması,çok iyi kan şekeri kontrolü,yüksek tansiyonun tedavisi ve idrar yollarında iltihap varsa tedavi edilmesi önemlidir.

Belirtileri Nelerdir?
Böbreklerdeki bozukluk ilerlediğinde kanda üre artar ve tansiyon yükselir. Vücutta,ayaklarda şişmeler başlar ve idrar miktarı zamanla azalır. Böbrek yetmezliği ilerlediğinde,hasta,suni böbrek cihazı denen dializ ile yaşamını sürdürür. Dializ hem pahalı hemde kullanıcının yaşamını bir ölçüde de kısıtlayan bir tedavidir. Böbrek bozukluğu gelişimini önlemede en iyi yöntem kan şekeri ayarı ve düzenli kontrollerin yapılmasıdır.

Diyabet Hastalığı ile İlgili Diğer Makaleler

Prof. Dr. Yavuz Baykal

Total
0
Shares
Related Posts

Zayıflama İlaçları

Zayıflamak için bilinçsiz ilaç ile çeşitli zayıflama ürünlerinin kullanımının sağlığı son derece olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.
Total
0
Share