CA 125 Testi

CA 125 testi kandaki CA 125 proteini miktarını (kanser antijen 125 seviyesini) ölçen bir testtir.

Birçok farklı durum CA 125 seviyesinde artışa neden olabilir. Bu durumlar; rahim uru, endometriyoz, pelvik inflamatuvar hastalıklar ve sirozun yanısıra hamilelik ve normal menstrüasyonu da kapsamaktadır. Yumurtalık, endometriyal, peritoneal ve fallop borusu kanseri gibi belirli kanser türleri de CA 125’in kan akışına karışmasına sebep olabilir.

CA 125 testi, özellikle menopoz öncesi döneminde olanlar olmak üzere tüm kadınlarda  kanser taraması amacıyla kullanıldığında yeterince belirli değildir. Çünkü çoğı iyi huylu kanserler de CA 125 seviyesini artırabilmektedir. Buna ek olarak, yumurtalık kanserinin ilk aşamalarında olan kadınların çoğunda CA 125 seviyeleri normaldir.

Neden yapılır

CA 125 testi çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştirilebilir:

  • Kanser tedavisini gözlemlemek. Yumurtalık, endometriyal, peritoneal veya fallop tüpü kanseri teşhisi konulmuşsa doktorunuz durumunuzu ve tedaviyi gözlem altında tutmak için CA 125 testini önerebilir. Fakat yumurtalık kanserine sahip kadınlarda bu tür gözlemleme işlemleri fazla katkı sağlamamaktadır. Bunun yanısıra gereksiz, ek kemoterapi veya diğer tedavilere yol açabilir.
  • Yüksek riske sahipseniz yumurtalık kanserini araştırmak. Bu hastalık konusunda yaygın aile geçmişiniz varsa ya da BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonuna sahip olduğunuz tespit edilmişse doktorunuz hastalığı araştırmak için CA 125 testi kullanabilir. Kadınlar üzerinde yapılan CA 125 taramasının yumurtalık kanserine bağlı ölüm riskini azaltıp azaltmadığı konusunda kanıt yoktur. Yüksek CA 125 değerleri, doktorun  hastayı gereksiz ve muhtemelen zararlı testlere yönlendirmesine yol açabilir. Bu yüzden doktorunuzla CA 125 testinin risk ve faydalarını ayrıntılı bir şekilde tartışın.
  • Kanserin nüksetme durumunu kontrol etme. Yükselen CA 125 seviyesi tedavi sonrası yumurtalık kanserinin tekrar ortaya çıktığına işaret edebilir. Fakat tekrar belirtmek gerekir ki bu tür kontrol uygulamalarının ortaya çıkan sonuçlara katkı sağladığı pek görülmemiştir ve gereksiz, ek kemoterapi veya diğer tedavilere yol açabilir.

Doktorunuz yumurtalık, endometriyal, peritoneal veya fallop tüpü kanserinden şüpheleniyorsa CA 125 testini tavsiye edebilir. Fakat bir CA 125 testi bu hastalıkları teşhis edemez. Sadece doku biyopsisi sayesinde bu kanserlerin tanıları onaylanabilir. Bu kanser türlerini değerlendirmeye yardımcı olan bazı diğer testler ise; transvajinal veya pelvik ultrason ve bilgisayarlı tomografidir (CT).

Nasıl hazırlanılır

Kanınız sadece CA 125 seviyesi için test ediliyorsa test öncesinde normak şekilde yeme ve içmeye devam edebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

CA 125 testi için, bir sağlık görevlisi koldaki bir damardan kan örneği alır. Örnek, analiz için laboratuvara gönderilir. İşlem tamamlandığında derhal günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Sonuçlar

CA 125 testi sonuçları mililitre başına birimler bazında ölçülür (U/mL). CA 125 seviyesi için normal aralık 35 U/mL altıdır.

CA 125 seviyeniz normalin üstünde çıkarsa doktorunuz muhtemelen testi tekrarlayacaktır. İyi huylu bir kansere sahip olabilirsiniz veya test sonucu yumurtalık, endometriyal, peritoneal veya fallop tüpü kanseriniz olduğu anlamına gelebilir. Fakat CA 125 kanser için tanımlayıcı tanısal bir test değildir. Bu sebeple doktorunuz, yapılabilecek diğer testlerle birlikte sonuçları değerlendirecektir.

Daha önce yumurtalık, endometriyal, peritoneal veya fallop tüpü kanseri teşhisi konulmuşsa, azalan CA 125 seviyesi çoğunlukla kanserin tedaviye cevap verdiğini gösterir. Artan CA 125 seviyesi ise kanserin yeniden belirdiğine veya büyümeye devam ettiğine işaret edebilir.

CA 125 test sonuçlarının ne anlama geldiği konusunda detaylı bilgi almak için doktorunuzla görüşünüz. 

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share